НОВИНИ

Продължават среднощните дебати по Бюджет 2022

Николай Минков
от Николай Минков
23:30, 24.02.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трети ден продължава обсъждането на проекта за Държавен бюджет на второ четене в Народното събрание. След като 3 часа преди обяд депутатите се караха за парите на съдебната система и намалиха с 20 млн. средствата да прокуратурата, в момента има скандали по план-сметката в сектор "Икономика".

Скандалите започнаха около 21 ч, когато се обсъждаха парите за култура.

След това от опозицията заявиха и че няма да подкрепят средства за разходната част на новото министерство на иновациите.

Наложи се министърът на икономиката Корнелия Нинова да вземе думата, за да даде яснота по въпроса, след което председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански призова дебатите да продължат по същество.

Няма да подкрепим предложените бюджети поради няколко причини. Първо, за нас разделението в Министерството на икономиката е изкуствено и беше направено само, за да бъде намерен пост на един конкретен човек. Второ, с разделението на двете министерства се увеличава общата администрация. Трето, се увеличава общата щатна бройка на държавната администрация, при положение, че правителството на Кирил Петков обяви, че ще прави съкращения, каза Десислава Трифонова, ГЕРБ-СДС.

Уважаема г-жо Трифонова, опитвам се за трети път да ви обясня каква е разликата между стартиращо предприятие и малко и средно предприятие. За да разберете разделението между стартиращо предприятие и стартъп и малко и средно предприятие от реалната икономика, моля да излезете и да обясните каква е разликата, какви са им нуждите, защо е необходимо да се прави целенасочена политика за развитието и защо всъщност се създават тези две министерства, каза Венеция Ангова ПП.

Радвам се, че най накрая към 11 стана и дума за икономика. Защото без работеща икономика, няма да има средства и за нищо останало. Но не се радвам от това, което чух в залата. В Иновациите и растежа отиват Агенцията за малки и средни предприятия и политиката за тях, но в Министерството на икономиката и индустрията са външнотърговските представители на България и едно от техните задължения е да представят в своята работа в чужбина потенциала на българските малки и средни предприятия. Затова, макар и в малък размер, в бюджета на Министерството на икономиката и индустрията са предвидени средства точно за това, заяви министър Корнелия Нинова.

Не знам дали си спомня някой отляво и отдясно на второ гласуване на бюджета, който и да било от трите, да е имало такова държание, като че разглеждаме на първо гласуване. Не, не е винаги било така, защото има хора от Министерството на финансите и те помнят повече от вас, вие явно имате бели петна. Много Ви моля, намираме се на второ гласуване на бюджетите и такива свободни съчинения, които правите от тук, са абсолютно несъстоятелни, каза Любомир Каримански, ИТН.

Предстоят важни дебати за разпределението на парите за отбрана, където са заложени 6,5 млрд. лв. Очаква се и сериозен дебат за парите за общините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем отбора продължават към 1/8-финалите в Лигата на конференциите (Резултати)
Осем отбора продължават към 1/8-финалите в Лигата на конференциите (Резултати)
Руски военен самолет се разби край Украйна, екипажът е загинал
Руски военен самолет се разби край Украйна, екипажът е загинал