НОВИНИ

Продават на аукцион топката, с която Марадона вкара с "Божията ръка" на Англия

продават аукцион топката марадона вкара божията ръка англия
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 01.11.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболната топка от четвъртфинала на Световното първенство пред 1986 години между Аржентина и Англия ще бъде продадена на аукцион в Лондон. С нея Диего Армандо Марадона вкара легендарния и гол с ръка наречен „Божията ръка“.

22 юни, 1986 година, стадион „Ацтека“, Мексико сити. Тече 51-ата минута на четвъртфинала между Аржентина и Англия, когато Марадона получава балона топка в наказателното поле и помагайки си с ръка бележи за 1:0.

По-късно всички ще говорят за тази ситуация, като за намесата на „Божията ръка“. Четири минути по-късно дон Диего вкарва, след като преминава няколко английски играчи преди да прати топката в мрежата на Питър Шилтън и да подпечата аржентинските билети за полуфиналите.

В крайна сметка, освен този двубой, Аржентина триумфира и на Мондиал 86.

36 години по-късно в Лондон, футболната топка от този двубой ще бъде продадена на аукцион. Той ще се проведе на 16 ноември, а очакванията са за космическа сума.

„Това е топката от мача на „Божията ръка“, а не просто от футболен двубой между Англия и Аржентина. Това е една от срещите, която ще остане завинаги в историята на футбола. Това е исторически артефакт от един от най-известните мачове на световни първенства. Очакваме цена между 2.5 – 3 милиона паунда.“, заяви организатора на аукциона Греъм Бъд.

Един от участниците в тази среща е английският национал Тери Бътчър.

„Малко е сюрреалистично, защото тогава нямах много възможности да играя с топката, а сега съм наистина много близо до нея 36-години по-късно. Никога няма да има топка като тази във футболната история“, каза Бътчър.

По-рано през годината фланелката, с която вече покойният Диего Марадона играе в този мач беше продадена на аукцион за умопомрачителните 7 милиона и 140 хиляди паунда.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видеоклип с побой над момче предизвика напрежение в Русе, младежи се събраха пред блока на нападателя
Видеоклип с побой над момче предизвика напрежение в Русе, младежи се събраха пред блока на нападателя
Станислав Генчев: Сигурен съм, че можем да победим ЦСКА
Станислав Генчев: Сигурен съм, че можем да победим ЦСКА