НОВИНИ

Проектокабинетът "Желязков": Ще получи ли желаната подкрепа?

bnt avatar logo
от БНТ
05:54, 02.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след като от ГЕРБ-СДС предложиха състав на кабинет с премиер Росен Желязков все още не е ясно дали той ще получи парламентарна подкрепа.

До момента политическите партии не коментираха предложения състав на правителство. Единствено Кирил Петков от ПП-ДБ потвърди позицията на формацията във Фейсбук, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

След консултациите при президента само ДПС заявиха подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Ако това наистина се случи обаче двете политически формации не събират необходимите гласове за избор на кабинет. 68 са депутатите на ГЕРБ-СДС, 46 на ДПС - това прави 114. При регистрирани всички 240 депутати са необходими 121 гласа, за да бъде избрано това правителство. Заявката на другите парламентарни групи са, че няма да подкрепят ГЕРБ-СДС. "Възраждане" изпратиха кратко съобщение, че не променят позицията си.

Появи се пост на един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов, в който той призовава депутатите си да подкрепят предложеното правителство.

Минути по-късно стана ясно, че профилът му е хакнат, а пред БНТ Михайлов се разграничи от призива и обясни, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Не изключи обаче възможността- депутати от Величие да са се договорили със старата власт. И обеща днес да даде подробности.

Очаква се проектокабинетът на ГЕРБ-СДС да бъде гласуван в зала в сряда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за опасно горещо време, проливни валежи, гръмотевични бури и градушки
Код жълто за опасно горещо време, проливни валежи, гръмотевични бури и градушки
Световният №1 загуби сет на старта на Уимбълдън
Световният №1 загуби сет на старта на Уимбълдън