НОВИНИ

Противоминната военноморска група в Черно море започна работа

Айше Сали
от Айше Сали
22:13, 01.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Противоминната група между България, Турция и Румъния, създадена в рамките на НАТО за обезвреждане на мините в Черно море, започна своята работа с тържествена церемония в Истанбул и подписване на пътна карта с план за действие. Как ще работи и защо тя оставя началото на нова страница в историята?

Началото на дейността на противоминната група в рамките на НАТО, създадена между България, Турция и Румъния беше определена като исторически ден не само за това, че ще опазва мира и сигурността, но и заради това че става дума за съвместно командване на ротационен принцип, в което решенията ще се взимат с гласуване.

Командването ще се сменя на всеки 6 месеца. Като през първите три периода то ще бъде на Турция, а редът на България ще бъде през следващата година в периодите между 3 - 16 април и 11 - 25 юни.

Четири кораба, от които 2 турски, 1 български и 1 румънски ще се включат в работата по разминирането през следващите 6 месеца. От България това е корабът "Струма", а на борда му ще има трима български военни.

"България участва в първата активация с минния ловец "Струма", който вече има бих казал двоен опит, защото тази година неговият екипаж неутрализира вече две плаващи мини. Така че може би сме с едни гърди пред нашите колеги по отношение на опита", подчерта контраадмирал Кирил Михайлов, командващ ВМС на България.

Четири ще бъдат и пристанищата, използвани за дейността на противоминната - Умурйери, Бургас, Варна и Констанца.

"Неоспоримо е стратегическото значение на групата. Мините, които са в морето са сериозна заплаха за живота, сигурността и търговията. Те са риск, както за цивилните, така и за военните", заяви контраадмирал Михай Панаит, командващ ВМС на Румъния по време на церемонията по подписването на пътната карта в залата.

След първата среща на противоминната група днес в Умурйери, идва ред дейностите по разминиране край Бургас като част от учението "Бриз". После те ще се пренесат от Бургас в Констанца.

"Черно море не е само коридор за международна търговия, но и регион за сигурност. Сигурността води до просперитет на нашите народи. Искам да благодаря на нашите партньори от България и Румъния. Без вашето сътрудничество тази инициатива нямаше да стане реалност. Заедно сме по-силни и работим за доброто на всички", каза адмирал Ерджумент Татлъоглу, командващ ВМС на Турция.

В началото на срещата в Истанбул беше припомнено и постигнатото до тук от трите държави. Общо 20 мини са открити в Черно море. 12 от тях - от България и Румъния, а 8 - от Турция.

От Истанбул предават Айше Сали и Росен Петрински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Не знам български": В съда се яви един мигрант от автобуса, прегазил полицаи в Бургас
"Не знам български": В съда се яви един мигрант от автобуса, прегазил полицаи в Бургас
Кирил Милов е възстановен и се подготвя за Игрите в Париж
Кирил Милов е възстановен и се подготвя за Игрите в Париж