Проф. Балтов: След 10 май ще има толкова много дози ваксини, че ще има презадоволяване

от БНТ
08:00, 30.04.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Отварят отново зелените коридори за ваксинация до 10 май. В София има 5 места за свободна имунизация. В "Пирогов", Военномедицинска академия, "Св. Анна" и "Александровска болница". Не е необходимо предварително записване.

В "Пирогов" през делничните дни петте пункта ще работят до 17.30 ч. Наличните ваксини са "Пфайзер" и "Астра Зенека", от "Модерна" има по-ограничени количества, обясни в "Денят започва" изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов.

"Ще мине още поне един месец, докато хората разберат, че няма значение дали ще се ваксинираш с векторна ваксина или с РНК, но това, което забелязвам, е, че всички, които са записани за втора доза на "Астра Зенека", те си идват и си я слагат", каза проф. Балтов.

В "Пирогов" досега няма отказ от втората доза на векторната ваксина. По думите на Балтов напрежението, което се създаде с личните лекари, съвсем скоро ще отмине.

"От 10 май ще има толкова много ваксини като дози, че ще има презадоволяване. По-скоро трудно ще бъде да ги слагаме бързо, в рамките на една седмица. Хората ще разберат, че могат спокойно както да се ваксинират при личните лекари, така и във ваксинационните пунктове", допълни проф. Балтов.

Болница "Пирогов" има мобилни екипи, които обикалят различни предприятия с ключово значение за производствата, например, производството на кислород. В рамките на два дена са ваксинирали около 400 човека. Според професора такива мобилни екипи ще има повече може би след 15 май.

На 4 май пристигат два пъти повече дози. Чакат се около 270 000 дози от "Пфайзер", продължават да идват по график и дозите на "Модерна".

"От по-следващата седмица това става постоянно. Последния понеделник от месеца ще получим 400 000 дози от "Пфайзер". Това значи, че ние наистина при една много добра организация можем да постигнем до 50 000 на денонощие, а през юни - до 55 - 60 000 през работните дни, защото през почивните дни желанието за ваксинация е по-малко", коментира проф. Балтов.

По думите му щитът, който се образува от хора, които са ваксинирани и които са преболедували, става все по-голям.

"Повече от 1 милион и 200 000 са преболедували и ваксинирани, което говори, че вървим към натрупването и създаването на колективен имунитет. Дай боже, това да стане до края на юни", каза още професорът.

Според него масова и бърза ваксинация трудно може да стане само през личните лекари. И ваксинационните пунктове имат своето важно значение.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жителите на "Бояна" са доволни след решението за игрището
Жителите на "Бояна" са доволни след решението за игрището
Зрителски сигнал: Отново има опит да се застрои районът около Карадере
Зрителски сигнал: Отново има опит да се застрои районът около Карадере