НОВИНИ

Проф. Димитър Недялков: Благодарение на България близо 70 000 евреи са били спасени през войната

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 08.03.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Благодарение на България близо 70 000 евреи са били спасени през Втората световна война. Това каза в студиото на "Още от деня" преподавателят от Военната академия "Г. С. Раковски" полк. проф. Димитър Недялков по повод 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта - годишнина, която отбелязваме тази седмица.

По думите му освен 55 000 български евреи, сме спасили и много чужди евреи, които са били преведени през България, за да напуснат окупираните европейски държави.

"Това е един изключителен, безпрецедентен акт, няма друг такъв в историята на Втората световна война", подчерта той и добави: "Трябва да знаем, че те са спасени от българската нация, съвкупният материален израз на българската нация е българската държавност. Българската държава заедно с нейните институции, които в годините на Втората световна война, с подкрепата на българската интелигенция, Църква, с подкрепата на неправителствени организации, са извършили този безпрецедентен акт."

Полк. проф. Димитър Недялков отбеляза, че една от емблематичните личности, свързани с това дело, е полк. Цветан Мумджиев, под чието командване са били над 12 000 български евреи от трудовата повинност.

"За него много трябва да започнем да говорим, защото това, което е направил той, също няма аналог в световната история. Той прави всичко възможно да съхрани живота и здравето на българските евреи в трудовите групи", отбеляза полк. проф. Недялков.

Какво още каза той вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малък самолет падна край Лесново, загина опитен пилот (ОБЗОР)
Малък самолет падна край Лесново, загина опитен пилот (ОБЗОР)
Брюж уволни Скот Паркър
Брюж уволни Скот Паркър