НОВИНИ

Оборудват секциите с таблети или мобилни телефони за изборите

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:15, 08.03.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Мобилни устройства ще записват и излъчват на живо в интернет броенето на гласовете в края на изборния ден. Това съобщиха от Министерството на електронното управление. До дни ще стане ясно дали заснемането ще е с таблети или смартфони.

Държавата ще закупи над 12 000 устройства, стойки за тях и карти с интернет. Разработват се и различни софтуерни програми, които ще осигурят директното излъчване от секциите на специален сайт. Видеонаблюдението ще струва близо 6 милиона и 445 хиляди лева.

Три варианта за заснемане и излъчване на живо на броенето на бюлетините са обсъждали в Министерството на електронното управление.

"Направихме проучване по отношение на наличните камери в училищата. Това, което установихме е, че повече от половината секционни избирателни комисии нямат изградени такива системи за видеонаблюдение", заяви Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление.

Наличните камери в класните стаи не отговаряли на изискванията на Централната избирателна комисия.

"Тези устройства едновременно да излъчват видео и аудио с резолюция, която да може да разчита номера на бюлетината", допълни Ангел Петров.

Затова от министерството решили - телефон или таблет на стойка ще заснема, записва и излъчва броенето на бюлетините в края на изборния ден. За целта ще бъдат закупени 12 130 устройства на стойност около 2 милиона без ДДС.

"Предвидили сме достатъчен брой резервни устройства, които ще бъдат разположени на територията на населените места, в които има РИК, така че в случаите на технически проблем ще можем да осигурим тяхната замяна", добави Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление.

Устройствата ще работят със специално приложение. След края на изборния ден председателите на комисии трябва да ги включат и да сканират QR код, за да стартират записа и живото излъчване.

"Автоматично започва записът на този процес. Автоматично започва излъчването в информационната система, публикуването в съответния сайт, откъдето гражданите ще могат да наблюдават цялостния процес", коментира Ангел Петров.

Всяко устройство ще разполага и с карта с интернет. Мобилните оператори гарантирали, че могат да осигурят покритие за прякото излъчване на броенето на бюлетините в 85% от секциите в страната. Във Варненско вече проучват къде има проблем с интернет връзката.

"В най-близката община до Варна, която е Аксаково, има поне едно село, където няма мобилна връзка. В същата община поне още три населени места, където има връзка, но тя вероятно няма да покрие изискванията за излъчване от видеонаблюдението", заяви Велин Желев, председател на РИК-Варна.

В такива случаи ще се разчита на записа от устройството. Той ще бъде публикуван на специалния сайт във възможно най-кратки срокове.

"Преди изчитане на крайния срок за обжалване всички видеозаписи ще бъдат качени на интернет страницата", каза още Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление.

Още не е ясно къде ще бъдат позиционирани устройствата по време на излъчването. Тестовете на системата започват следващата седмица.

По темата работиха: Альоша Шаламанов и Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антъни Иванов и Габриел Донев загубиха в Анталия
Симон Антъни Иванов и Габриел Донев загубиха в Анталия
ЦСКА: Христо Стоичков остава акционер в клуба с дял от 20%, премахването му никога не е било на дневен ред
ЦСКА: Христо Стоичков остава акционер в клуба с дял от 20%, премахването му никога не е било на дневен ред