НОВИНИ

Проф. Галин Цоков: Търсим възможности матурите да станат изцяло електронни

bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 01.06.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Националното външно оценяване за учениците от четвърти клас обхваща най-голям брой деца - над 53 000 бяха на двата изпита. Изпитите преминаха успешно. Съставителите на задачите ги ориентират към житейската практика, което е и един от смислите на евентуалната промяна в нашата образователна система - тя да бъде насочена към формиране на умения за живота, за връзка с живота, а не само за даване на теоретични знания. Националното външно оценяване след четвърти клас е оценка за работата на учителите и за напредъка на съответното училище във всяка следваща година. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той обясни, че започва разговор за това матурите да станат изцяло електронни.

"Търсим възможности. Можем да обобщим натрупания опит в други образователни системи, както и този в нашата образователна система, защото в последните две години матурите по информационни технологии и информатика се провеждат на компютри и това е един опит, който може да се развие. Всички международни проучвания като PISA се провеждат на компютри. От следващата година на компютри ще бъдат международните проучвания за децата от 4-ти клас, така че нашите ученици трябва да свикнат да решават тестови задачи на електронни устройства, за да могат да бъдат и по-успешни", допълни Цоков.

По думите на министъра на образованието един от основните проблеми е голямата пренатовареност в учебното съдържание, в учебните програми, особено в прогимназиалните етапи. Другият проблем е свързан с различните методи и форми на работа в училище. Положителното е, че след 2016 г. се разви програмата за иновативни училища, които въвеждат най-съвременните форми на работа.

Вижте повече във видеото

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев: Няма да участвам в предизборни спектакли, скандал със Сребреница няма
Главчев: Няма да участвам в предизборни спектакли, скандал със Сребреница няма
Едмънтън Ойлърс поведе в серията с Далас Старс и се доближи на успех от финал в НХЛ
Едмънтън Ойлърс поведе в серията с Далас Старс и се доближи на успех от финал в НХЛ