НОВИНИ

Проф. Мутафчийски: Броят на заразените се покачва плавно, мерките дават резултат

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:04, 04.04.2020
7204
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

498 са потвърдените случаи на коронавирус у нас, 21 са новите случаи. В болница са общо 173-ма души, излекуваните вече са 34-ма. На картата има и нова област - Враца. Към момента излекуваните са 34, а починалите 14.

Според председателя на националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски, мерките дават добри резултати и броят на заразените се покачва плавно.

Бебе на една година от Добрич, което е с ларингит, е с доказана проба на коронавирус. Родителите му също са заразени. Стабилно е състоянието на 4-годишното дете от Велико Търново, което е настанено в Пирогов.

Според началника на щаба картината за спазване на извънредните мерки е изключително пъстра. Той допълни, че в големи областни градове като Пловдив и Бургас, мерките дават резултат. По думите му вниманието към Банско въобще не е отслабнало.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: В момента се катерим бавно, смятаме, че мерките, които са взети са отражение точно на това бавно катерене с това, че здравната ни система може да поеме всички случаи, които са необходимо да бъдат хоспитализирани. Нямаме растеж в смъртността.

Генерал Мутафчийски отново призова хората да спазват ограничителните мерки. Той напомни още, че на църковна служба в Сеул са били заразени 5 000 души.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великденските празници и Цветница като празници. Не е време за празници. Не си правете никакви резервации за хотели, защото ще имате сериозен проблем. Там ще се заразите. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите.

Колкото до имунизационния календар от Софийската лекарска колегия са предложили да има зелени зони в няколко дкц-та, където да се поставят ваксини. От Световната здравна организация обаче имат препоръка да се изчака.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Ако не може да се осигури абсолютна безопасност на поставянето на децата и абсолютна безопасност за майките, които ще ги доведат не бива в момента да се предприемат имунизации. Няма да има риск за ваксинопредотвратимите заболявания, защото забавянето не е дълго.

Вчера от посолството ни в Лондон е получено съобщение за починал 31-годишен български гражданин от COVID-19. Той е бил без съпътстващи заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение и регистър ще събират и съхраняват данни за здравния ни статус
Мобилно приложение и регистър ще събират и съхраняват данни за здравния ни статус
Лекари искат преразглеждане на забраната за женски консултации
Лекари искат преразглеждане на забраната за женски консултации