НОВИНИ

СЗО с коментар по въпроса трябва ли всички да носят маски

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
07:52, 04.04.2020 (обновена)
5827
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Близо 1 милион 118 хиляди е броят на регистрираните носители на COVID-19 по света. Испания продължава да се конкурира печално с Италия по общ брой на заразените, който клони към 120 000.

Световната здравна организация допусна възможността за по-масово използване на маски.

От там заявиха, че остават на позицията си, че ползването на респираторни маски трябва да е предимно за здравните работници, но допуснаха възможността за по-масово използване на домашно изработени маски или други покрития за уста като начин за забавяне на разпространението на коронавируса.

Високопоставен представител на организацията заяви, че има известна възможност от предаване по въздушен път на вируса, но се смята, че заразяването става основно от хора, които кашлят и кихат и заразяват твърди повърхности или други хора. Ето защо от СЗО напомнят, че миенето на ръцете и социалната дистанция остават приоритетни превантивни мерки.

Световната икономика на практика е спряла. Ситуацията е много по-тежка, отколкото по време на кризата през 2008 - 2009 г., заяви директорът на Международния валутен фонд. Според Кристалина Георгиева подобно спиране на икономиката се случва за първи път в историята на Фонда, а ситуацията изисква предприемането на кризисни мерки.

Кристалина Георгиева, председател на МВФ: Над 90 страни вече отправиха искания към Международния валутен фонд за спешно финансиране. Исканите средства са насочени предимно към здравния сектор, към подпомагане на лекарите и сестрите, към осигуряване на работния режим на болниците, но и към защита на икономиката, на най-засегнатите от кризата хора с цел запазване на работните места и предотвратяване на банкрути.

Съвместно със Световната здравна организация, Международният валутен фонд настоява здравните разходи да бъдат поставени на първо място в списъка с приоритети.

Апелът към политиците днес е да признаят, че опазването на общественото здраве и връщането на хората на работа вървят ръка за ръка, заяви Кристалина Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щатът Ню Йорк с рекорден брой починали от COVID-19 за едно денонощие
Щатът Ню Йорк с рекорден брой починали от COVID-19 за едно денонощие
Още по-топло днес
Още по-топло днес