НОВИНИ

Кристиан Вигенин: Търпението на хората се изчерпва

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 03.04.2020
5952
Чете се за: 01:00 мин.
Политика

Ако не пресечем тази криза сега, по отношение на бизнеса, ако не дадем шанс на хората без доходи да се почувстват спокойни, ние няма да си свършим работата, защото търпението на хората се изчерпва. Много от тях няма да могат да си останат по къщите, защото нямат доход. Това каза в студиото на „Панорама“ Кристиан Вигенин от БСП.

Кристиан Вигенин: Като цяло подкрепяме действията на оперативния щаб, но все пак няма нужда за самохвалство от страна на министър-председателя.

Той коментира, че в момента няма парламентарен контрол, а министрите не информират за напредъка по отношение справянето с епидемията.

Кристиан Вигенин: Включително и днес, когато НС потвърди удължаването на извънредното положение до 13 май не получихме информация какво е свършено до момента, какво го изисква, това е неглижиране на необходимостта да се информира обществото какво се случва. Отчетността на правителство е пред НС.

Депутатът от левицата каза, че сега единствената опция е писмено да задават въпроси на министрите, а после гражданите трябва да търсят „някъде на сайта на НС“ сканираните отговори.

Според Вигенин заради извънредното положение в момента са ограничени права на граждани, а благодарение на настояването на БСП е включен и членът на Конституцията, че има права, които не могат да бъдат нарушени.

Кристиан Вигенин каза, че предложението за промени в бюджета е недостатъчно като обхват, а със заем от 10 млрд. лв. се развързват ръцете на правителството за мерки, които няма да бъдат санкционирани от парламента.

Той допълни още, че огромна част от бизнеса не приема мярката „60:40“, затова и няма голям интерес към нея, ето защо левицата ще предложи свои икономически мерки.

Кристиан Вигенин: Не казваме да се даде повече, казваме да се даде по-умно. Тези стотици милиони за модернизацията на армията е логично да бъдат отложени за следващата година, а да бъдат насочени към хората, които са загубили своя доход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Кантарджиев: Тръгваме стръмно да се катерим нагоре с броя случаи, това е добре
Тодор Кантарджиев: Тръгваме стръмно да се катерим нагоре с броя случаи, това е добре
Екатерина Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет
Екатерина Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет