НОВИНИ

Проф. Пламен Киров: Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 12.12.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията, който беше гласуван на първо четене. Надявам се с общи усилия да бъдат изяснени, ако не ще се наложи Конституционният съд да ги изяснява. Това каза в студиото на “Денят започва” проф. Пламен Киров – преподавател по конституционно право.

Той вижда няколко основни проблеми в гласуваните промени. Дали се нарушава конституционният принцип за единство на съдебната власт, попита той и обясни:

“Защото имаме едно триединство от съд, прокуратура и следствие в рамките на съдебната власт и единен орган на администрация на съдебната власт в лицето на ВСС. Сега се появяват два самостоятелни съвета - ВСС и един низш прокурорски съвет. Освен това се появява един самостоятелен орган - инспекторат, който досега беше помощен орган на ВСС, а сега е самостоятелен играч на полето на съдебната система.”

Според него, това “разграничаване на съветите, преграждането на дейността, особено на кадровата функция на съдебната власт, между съд, прокуратура и следствие и създаването на “Франкенщайн” на съдебната власт в лицето на инспектората” може да “влезе в напрежение с решение №3 от 2003 година за формата на държавно управление”:

“Тоест дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени или за това е необходимо свикването на Велико Народно събрание. Това е първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционен съд.”

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската футболна лига спря всички мачове от първенството до второ нареждане след боя над съдия в Анкара
Турската футболна лига спря всички мачове от първенството до второ нареждане след боя над съдия в Анкара
Коледен експрес е атракцията в колумбийската столица Богота
Коледен експрес е атракцията в колумбийската столица Богота