НОВИНИ

Професионалната гимназия по индустриални технологии в Панагюрище има 15 паралелки с дуално обучение

Гимназията успешно взаимодейства с бизнеса

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
07:43, 23.10.2023
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Слушай новината

Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище успешно взаимодейства с бизнеса в региона.

През ноември всяка година фирмите казват какви кадри са им нужни и така се сформират паралелките с дуално обучение за следващата учебна година.

В момента гимназията има 15 паралелки с дуално обучение, в което са включени почти всички ученици.

Владислав Зубев е от първия випуск, който през 2019 г. завършва дуално обучение в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище. Той учи "Автотранспортна техника". Сега работи в ремонтната база на голямото миннообогатително предприятие, където е бил на дуално обучение.

"Първо в 11-и клас бяхме два дни тук на работното си място и три дни на училище като учехме това, което реално практикуваме тук. В 12-и клас бяхме три дни съответно две дни бяхме на училище. След като завърших с отличен успех просто фирмата ме хареса и ми предложи да остана тук на работа. Съответно аз приех, защото за мен беше много важно да започна точно работа по специалността, която съм завършил, разказва Владислав Зубев.

Владислав ремонтира изключително големи 110 тонни автосамосвали, които изнасят рудата, добита от предприятието. Казва, че предизвикателството е голямо, но му харесва. Много е научил от колегите и наставниците си.

"Първоначално всеки идва леко стресиран като вижда големите машини, всичко е голямо тук, не е свикнал в реалния живот с тази техника. Който има желание както бяха Влади и другите две момчета, които останаха от първия випуск, още от първите часове те почнаха да се интересуват и имаха желанието да се научат. Който си има желание се учи",казва Марин Брандийски, наставник.

Сега Владислав учи "Автотранспортна техника" в Техническия университет в Пловдив- решение, което взел след като натрупал опит в реална работна среда, а не веднага след завършване на училище. Ще стане машинен инженер. Казва, че ще надгради това, което е учил досега и че всичко е започнало от дуалното обучение.

Според Владислав Зубев това е едно от най-добрите образования, които може да се даде в днешно време, защото това настина ти дава възможност да можеш да се докоснеш до това, което учиш и просто много по-бързо се научават нещата щом ги докоснеш на практика. Защото едно е да забиеш глава над учебниците и да четеш, друго си е да го докоснеш и да видим как всъщност се случват нещата.

Предприятието, в което работи Владислав започва дуално обучение още през 2015 г. съвместно с Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище. Пет випуска вече са завършили. В компанията са останали 27 ученици.

"Взаимодействието между бизнеса и образованието ние смятаме, че е правилният път за подготовката на добре обучени и мотивирани млади специалисти, защото това е една инвестиция в бъдещето на компанията, в успеха на младите хора, инвестиция в развитието на общината, защото това е шанс и възможност тя да задържи младите хора, които са нейния най-ценен капитал", казва Лушка Паланкалиева, директор " Административни и регулаторни дейности" на миннообогатително предприятие.

Интересен факт е, че в момента в професионалната гимназия учи и сестрата на Владислав- Кристияна. Тя е в 11-и клас и също е в паралелка с дуално обучение - "Обогатяване на полезни изкопаеми".

"Много сме си говорили по тази тема, даже благодарение на него се насочих да запиша тази паралелка.

-БНТ: Искаш ли и ти да работиш в същата фирма?

Да, целия клас имаме много голямо желание да започнем практика тази година и силно се надяваме да се справим", казва Кристияна Зубева от 11-и клас.

От Професионалната гимназия не крият, че успяват в приема по дуалното обучение благодарение на работодателите в района на Панагюрище. Сред паралелките, в които започва обучението са "автотранспортна техника", "добивни и строителни минни технологии", "лазерна и оптична техника". В момента има цели 15 паралелки с дуално обучение. Към първите са добавени и "технология на машиностроенето", "промишлена електроника", "организация на хотелиерството".

"При нас традицията е ноември месец, преди да подадем заявка към РУО-то за план- приема следващата година, да попитаме фирмите от какви кадри имат нужда следващите години. И те заявяват своето желание в зависимост от специалност и брой ученици и така ние определяме нашия план-прием за следващата година. Каквото пожелаят фирмите - това е", споделя Лушка Апостолова, директор на Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, гр. Панагюрище

В дуална форма учат сега около 340 деца или това са почти всички ученици на гимназията. Вече три години училището участва и в проект "Подкрепа на дуалната система на обучение" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" със средства, от който се провеждат обучения и се закупува модерно оборудване за кабинетите по практика.

"Получавахме средства за стипендии за пробното стажуване на учениците от 8-и до 10-и клас, получаваха работно облекло пак също по този проект учениците", казва още Апостолова.

Тази година гимназията трябва да получи и средства по програмата за подкрепа на наставниците от фирмите патрньори.

Вижте още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима българи започват участието си на световното първенство по борба до 23 г. в Тирана
Трима българи започват участието си на световното първенство по борба до 23 г. в Тирана
Руски ракетен удар срещу пощенска станция в Харков
Руски ракетен удар срещу пощенска станция в Харков