НОВИНИ

Прогноза: След 134 години ще има равенство в правата на различните полове

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:59, 11.08.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нужни са 134 години, за да се постигне равенство в правата, отговорностите и възможностите между половете. Това показват изчисления на Световния икономически форум. Данните обаче показват, че компаниите ръководени от жени, се справят по-добре финансово.

Да започнеш бизнес в България не е лесно и изисква много труд. Дарина, която е съосновател на фирма за иновативни бутилки, споделя, че пътят е бил тежък - без държавно финансиране и с много премеждия, докато се стигне до крайния продукт, който се продава успешно в Европа.

"Не е лесно, със сигурност е доста трудно, сам трябва да търсиш посоката си и как да реализираш, финансираш, маркетираш идеята си", отбеляза Радина Попова, предприемач, член на Българската предприемаческа асоциация БЕСКО.

Данните на Евростат показват, че България се доближава до средните нива на жени, заемащи ръководни длъжности - около 35%, но този процент драстично пада, когато става дума за жените в бордовете на борсово търгувани компании.

"Жените в бордовете на най-големите компании регистрирани на фондовите борси в България е 18%, докато средно за страните в Европа - 33.8%", каза Виолета Иванова, зам.-директор на ИССИО, КНСБ.

Когато става дума за равенство в заплащането между половете, нашата страна е близо до средните за Европа - 13%.


Равенство в заплащането между половете:
В България - 13%
Средно за ЕС - 12.7%

Източник: Евростат

Има и положителни тенденции - през последните 10 години има свиване, макар и с бавни темпове, на разликата в заплащането между половете.

"Има изследвания на европейските профсъюзи, в които се казва, че този напредък, който имаме в свиването в заплащането, в Европа ще са необходими 84 години, за да се получи една нулева разлика в заплащането между мъжете и жените", заяви Виолета Иванова, зам.-директор на ИССИО, КНСБ.

Радина обаче би окуражила повече хора, независимо от пола, да следват целите си.

"Има една стигма около жените и все още тяхната приемственост и инвестиции. Но също така като по-нежния пол ние самите трябва да сме по-смели и да не се страхуваме от провал, неодобрение", отбеляза Радина Попова, предприемач, член на Българската предприемаческа асоциация БЕСКО.

След една година трябва да бъде транспонира и директивата за прозрачност в заплащането. С въвеждането ѝ няма да се допуска по-голяма разлика от 5% в заплатите между половете. Отменят се клаузите за конфиденциалност на възнаграждението и работещите ще могат свободно да обсъждат заплатите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Андреев и Пламен Братойчев: Първо малко почивка, после ще вземем решение (ВИДЕО)
Божидар Андреев и Пламен Братойчев: Първо малко почивка, после ще вземем решение (ВИДЕО)