НОВИНИ

Зеленски за нахлуването в Курска област: Прехвърляме войната на територията на агресора

Губернаторът на Курск нареди ускоряване на евакуацията на хората в застрашените райони

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 11.08.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път призна, че украински части провеждат изненадваща офанзива в руската Курска област. Москва твърди, че е спряла проникването в дълбочина.

Поне 13 души са били ранени от отломки на свалена украинска ракета, изстреляна срещу град Курск, съобщи местният губернатор. 4-годишно момче и 35-годишният му баща са загинали при руски удар в околностите на Киев. Според Зеленски руската страна е използвала севернокорейска ракета.

След смъртта на баща и син край украинската столица, ръководителят на екипа на президента Зеленски Андрий Ермак обеща нови нападения срещу руската военна инфраструктура. Къщата край Киев е била поразена от севернокорейска ракета, заяви президентът Зеленски. Според украинската противовъздушна отбрана Русия е използвала общо 4 севернокорейски ракети, но няма данни за останалите три. Украинската страна съобщи, че при снощните руски нападения е свалила 53 от общо 57 изстреляни ирански дрона.

Руската армия призна, че украински части са навлезли дълбоко в Курска област, но съобщи, че "опитите за пробиви" на "мобилни бронирани групи" са спрени край населени места на около 30 км от границата с Украйна. Според Москва използвани са били ракетно-артилерийски удари, дронове и резерви от групировката "Север", която е разположена в украинската Харковска област. В същото време Франс прес съобщава за десетки украински бронирани коли в област Суми, която граничи с руската Курск.

"Главнокомандващият Сирски докладва няколко пъти за ситуацията на фронта и нашите действия, за прехвърлянето на войната на територията на агресора. Благодаря на всички наши части, направили това възможно. Украйна доказва, че знае как да възстанови справедливостта и да осъществи точния необходим натиск върху агресора", каза Зеленски.

Русия обеща отговор на нощно украинско нападение с 13 ранени в град Курск. Украинска ракета е поразила 9-етажна жилищна сграда. Губернаторът на Курск нареди ускоряване на евакуацията на хората в застрашените райони. Според ТАСС вече са евакуирани 76 000 жители на Курск.

"Днес врагът осъществи поредно нападение срещу мирното население. Има пострадали, които са настанени в болница. За щастие жертви няма. Ситуацията е под контрол. Работим съвместно със силовите структури. Моля всички да спазват разпоредбите при ракетна опасност и нападения с дронове и да потърсят укритие", заяви Алексей Смирнов - губернатор на Курск.

Русия обяви антитерористична операция в три погранични области, а Беларус изпрати подкрепления по границата си с Украйна, след като обвини Киев в нарушаване на въздушното й пространство. Според анонимен украински източник на Франс прес, целта на офанзивата в Курск е да се разтегнат силите на Кремъл, да се причинят максимални загуби и да се дестабилизира Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 11.08.2024 г., 20:40 ч.
Спортни новини 11.08.2024 г., 20:40 ч.
Спряно е движението на влаковете между Ветово и Образцов чифлик заради инцидент с товарна композиция
Спряно е движението на влаковете между Ветово и Образцов чифлик заради инцидент с товарна композиция