НОВИНИ

"След 30 години тук ще е пустиня": Масов протест в Белград срещу добива на литий в Сърбия (СНИМКИ)

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че протестът не е екологичен, а политически

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:45, 11.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света

Масов протест се проведе в Белград срещу добива на литий в страната. Цяла нощ от две от гарите в сръбската столица бяха блокирани от демонстранти. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че протестът не е екологичен, а политически, като целта е свалянето му от власт. Заради демонстрациите той свика кризисния щаб.

40-дневният ултиматум, който протестиращите дадоха на правителството на Сърбия да спре разрешителното за добив на литий, завърши с масово недоволство по улиците на Белград.

"Тази мина ще донесе само разруха. Приказките за икономическо величие на Сърбия са същите като приказките, че добивът на диаманти ще направи Южна Африка богата".

След 2-годишно блокиране, правителството в Белград даде разрешителното за добив на литий в Западна Сърбия на "Рио Тинто". През 2022 г. британско-австралийската компания получи лиценз, но проектът беше спрян, заради протести.

"Не може да се прави мина във ферми. След 30 години това място ще се превърне в пустиня. Земеделието от този район ни носи повече, отколкото ще ни донесе мината. И освен това не вреди на здравето на всички."

Снимки: БТА

Добивът на литий, който се използва при производството на мобилни телефони и електромобили, трябва да започне в долината на река Ядар. Това ще бъде най-голямата мина за литий в Европа, задоволявайки 90 процента от нуждата от метала на континента. Огромен добив, който според природозащитниците, ще предизвика голямо замърсяване в района.

"Патриотизъм е да се бориш за чиста вода, за чист въздух и за незамърсена земя. Ядар не е за продан", каза протестираща.

Преди дни сръбският президент съобщи, че е получил предупреждение от Русия, че протестиращите готвят преврат срещу него. Днес Вучич заяви, че протестът е преминал в "демократична атмосфера", но все пак е имало насилие.

"Блокирането на новата международна жп гара Прокоп, както и гарата в Нови Белград и блокирането на магистралата не бяха принос към демокрацията, а подигравка с нея", подчерта Александър Вучич, президент на Сърбия.

За арестуваните протестиращи Александър Вучич обеща съд, защото "са извършили тежки престъпления".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дим от огромни горски пожари се издига над Атина
Дим от огромни горски пожари се издига над Атина
След 61 поредни победи: САЩ разплака Франция и добави нова олимпийска титла в колекцията си
След 61 поредни победи: САЩ разплака Франция и добави нова олимпийска титла в колекцията си