НОВИНИ

Мащабен протест в Белград срещу добива на литий в Западна Сърбия

мащабен протест белград добива литий западна сърбия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:10, 10.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Мащабен протест срещу добива на литий в Западна Сърбия е планиран за днес в Белград. Организатори са природозащитни асоциации.

Днес е и крайният срок, даден на правителството да приеме закон, забраняващ геоложките проучвания и експлоатацията на литий и бор в Сърбия. Организаторите обявиха, че ще блокират движението в Белград, но не уточниха местата, информира телевизия Ен1.

Преди днешния протест министърът на вътрешните работи на Ивица Дачич призова участниците в него да спазват законите. Той подчерта, че насилие няма да бъде допуснато, а всеки, който наруши закона, ще бъде санкциониран.

Дачич съобщи снощи, че в Суботица, Северна Сърбия, са били арестувани четирима души, които са планирали за днес да нападнат полицията и да предизвикат безредици и насилие в Белград.

Дали трябва да има мина в долината Ядар, Западна Сърбия, или не се превърна в един от най-спорните въпроси в страната, като хиляди хора излизат на протести.

Според управляващите за Сърбия мината е възможност за икономическо развитие, противниците добива на литий заявяват, че мината ще причини непоправимо замърсяване на долината Ядар, включително подземни води, земеделска земя и две малки реки, които минават през долината.

Снощи протести имаше в градовете Ниш, Чачак и Враня. През последните седмици протести има всеки ден в различни населени места в страната.

По-рано тази седмица сръбският президент Александър Вучич заяви, че властта в Сърбия няма да бъде сменена на улицата и с насилие, а на избори и че "хайката" около лития е започнала с цел той и властта в Сърбия да бъдат свалени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йозеф Достал триумфира със златото на 1000 метра едноместен каяк в Париж
Йозеф Достал триумфира със златото на 1000 метра едноместен каяк в Париж
Адел съобщи, че е сгодена
Адел съобщи, че е сгодена