НОВИНИ

Ценни стенописи на една от най-старите църкви в някогашната Източна Румелия се рушат

църква
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Росица Колева
18:00, 11.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ценни стенописи на една от най-старите църкви в някогашната Източна Румелия се рушат, сигнализират хора от пловдивското село Бойково. От години покривът на 190-годишния храм "Св. Атанасий" е пропукан и тече, но местните не могат да започнат ремонт, защото църквата е със статут на недвижима културна ценност. За спасяването й е необходимо Пловдивската митрополия да изготви проект, който да бъде одобрен от Националния институт по културно наследство към Министерство на културата.

Строежът на храм "Св. Атанасий" във високопланинското село Бойково е започнал в далечната 1834 г. и е продължил четири години. Основна заслуга имал местният чорбаджия и собственик на фабрики Атанас.

"На много високо място в самото село, като много добре знаем от историята, че по онова време не се е разрешавало, но с указ от самия султан на него му се позволява да построи църква на толкова високо място в селото, защото той е шиел униформите за турската армия", разказа Петър Шишков, Инициативен комитет в защита на храма.

Днес изключително ценните стенописи в храма са на път да изчезнат, заради течащия от години покрив.

"Жалко е, много е жалко наистина, защото толкова години нищо не се направи за тая църква, има пукнатини и там отстрани", коментира Любка Арабаджиева.

Хората в селото, чиито родове са свързани плътно с историята на храма, са готови да ремонтират сами, но законът не позволява.

"Като паметник на културата не ни дават да се пипа - плочите и дано се направи нещо, защото това е толкова уникално нещо, където са само две - три в България такива църкви", категоричен е Пламен Фиданов, член на църковното настоятелство.

Местните са подавали сигнали до всички институции. През 2021 г. от община Родопи изготвят инвестиционен проект, одобрен принципно от Министерството на куртурата и две години по-късно вече е издадено разрешително за строеж. Цялата документация е изпратена на собственика на обекта - Пловдивската митрополия.

"До момента не е извършена нито една реставрационна дейност или какъвто и да било ремонт, което е крайно належащо, защото както знаем, ние се намираме в планинско село в Родопите, където падат много сняг и така нататъка и проблемът с покрива ще се влошава във всяка година", подчерта Петър Шишков.

От митрополията обясниха, че епархийският съвет работи по случая. А от НИКН заявяват, че във всеки момент собственикът – Пловдивска митрополия, може да кандидатства за финансиране по бюджетната програма "Опазване на недвижимото културно наследство".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египет ще се кандидатира за домакин на Олимпийските игри през 2036 и 2040 г.
Египет ще се кандидатира за домакин на Олимпийските игри през 2036 и 2040 г.