НОВИНИ

"Като затворници сме": Над 100 души остават блокирани заради неработещи асансьори в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 11.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Втори месец над 100 души остават блокирани в домовете си заради неработещи асансьори в 15-етажен блок в Русе. Проблемът е в лошото състояние на съоръженията, които през годините се оказва, че не са добре поддържани.

Румяна Маринова живее на 13-я етаж в блок „Петър“ в Русе. Заради неработещите асансьори излиза все по-рядко. Разчита на внука си, който й пазарува всеки ден.

„Като затворници сме, слизам на 3-4 дена ако сляза до аптека.“
„Страх ме е".
"Две седмици не съм излизала, помолих една съседка тя ми пазаруваше".
„На почивки се качвам! На всяка площадка спирам и си почивам и после продължавам".

Всяко лято в блока влизат инспектори от фирма за технически надзор, които проверяват доколко изправни са двата асансьора.

„На 19 юни асансьорът минава преглед, който удостоверява технически изрядно съоръжение, без никакви забележки. На 15 юли асансьорната фирма идва и казва, че асансьорът е тотално за подмяна и е опасен за хората. Техническият надзор не си е свършил работата. Имало е по-сериозни аварии. Веднъж имаше пропадане на асансьора с живущ", разказва Денислав Дедев /професионален домоуправител/.

Преди дни потърпевшите потърсили мнението на независим асансьорен техник, който да установи защо се е стигнало до принудителното спиране на съоръженията.

"5 години назад всички ревизионни актове състоянието е добро, което означава, че асансьорите трябва да работят. Тези асансьори имат поне 20-30 забележки най-малко, само това, което ми казаха клиентите, че от 10 години тези асансьори спират само на първия етаж, а имат две мази отдолу и не се обслужват, това означава, че нито са гледани плъзгачи, клинове, значи никакво обслужване няма от 10 години на дъното на шахтата", заяви Мирослав Бъчваров /асансьорен техник/.

"Ако се бяха отстранили малките аварии преди да станат големи – нямаше да се стигне до тук и нямаше да се изискват такива големи средства", мисли Денислав /професионален домоуправител/.

За да заработят асансьорите отново хората трябва да платят минимум 9 хиляди лева за ремонт. От фирмата извършила техническия надзор в блок „Петър“ не отговориха на нашите обаждания. Близо три хиляди са асансьорите в Русе. Повечето от тях са над 50 години

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Хакери атакуваха Тръмп?
Хакери атакуваха Тръмп?