НОВИНИ

Олимпиадата приключва: Каква е равносметката за България и какво казаха нашите медалисти?

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 11.08.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков ще са българските знаменосци на закриването на Олимпийските игри тази вечер.

България приключва Олимпиадата с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват.

Триумфалното представяне на България на Олимпиадата беше водено от борците и тежкоатлетите.

Закриването на Олимписйките игри в Париж е тази вечер, церемонията започва в 22,00 ч. и ще бъде излъчвано на живо по БНТ1 и БНТ3, както и на www.bntnews.bg

"Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява над Пирина пламеней. Да се надявам, че донесох много радост на българския народ с този медал, знам, че в България много обичат руснаците, но се надявам, че повече хора ще обичат и украинците", каза Семен Новиков, борба класически стил, златен медал.

"Чувствам се невероятно, казах нещо, изпълних си обещанието, застанах зад думите си и си понесох отговорността от казаното и наистина чувството е невероятно. Може би можех още, но това беше достатъчно за златния медал, направихме световен рекорд, зарадвахме цялата зала, която беше пълна с българи и която ми напълни сърцето", подчерта Карлос Насар, вдигане на тежести, златен медал.

"Все още не съм осъзнал, че съм на върха, как да ви кажа, в този ден съм на върха, но след седмица мога да се окажа на дъното. Просто това беше моят ден, днес друг вариант нямаше. Тренирах усилено, но най-трудно и сложно не беше на килима, а в главата ми", заяви Магомед Рамазанов, борба свободен стил, златен медал.

"Не мога да ви опиша колко съм щастлива от това, което постигнах. Първо че успях да си свърша по този начин работата, защото аз толкова стабилно състезания не съм имала през живота си и такъв краен сбор 140 не съм правила никога, аз наистина се надскочих максимално и просто съм много щастлива, че спечелих този медал, наистина", подчерта Боряна Калейн, художествена гимнастика, сребърен медал.

"Поздрави на всички в България, поздрави на Красимир. България ме приема като син. Аз обещах на Красимир Инински, че ще дам на България медал от Олимпийски игри и го направих. Аз имам фокус и съм концентриран върху това да побеждавам, искам да побеждавам!", заяви Хавиер Ибаниес Диас, бокс, бронзов медал.

"За мен беше чест да представям България на Олимпиадата! Наистина нямах късмет на първия мач, но сега съм много щастлива и горда от това, което направихме аз, треньора, отбора - от това, че спечелих бронзовия медал. Знам, че това е исторически медал за България", отбеляза Кимия Ализаде Зенурин, таекуондо, бронзов медал.

"Можех и още повече да направя, но обещах, че ще взема медал на Олимпиадата. Дали е сребърен или златен, или бронзов - без значение. Просто исках да взема медал и да си спазя обещанието към хората, които не са сред нас", каза Божидар Андреев, вдигане на тежести, бронзов медал.

Вижте прякото включване на Калин Гугов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помагат ли по-мощните коли на МВР за овладяване на войната по пътищата?
Помагат ли по-мощните коли на МВР за овладяване на войната по пътищата?
Националките до 18 г. останаха на крачка от бронза на еврошампионата в Плоещ
Националките до 18 г. останаха на крачка от бронза на еврошампионата в Плоещ