НОВИНИ

Прогнози за управлението: Карадайъ очаква нови избори, ПП ще направят всичко възможно с втория мандат

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 26.12.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършват 38 години от Възродителния процес. Традиционният възпоменателен митинг на Тюркян чешма край Могиляне тази година стана повод за среща на двама партийни лидери, както и за прогнози за бъдещото управление.

От ДПС поднесоха венци и цветя на чешмата, построена в памет на загиналата 17-месечна Тюркян при протестен митинг срещу смяната на имената през 1984 година. В речта си към събралите се на митинга, лидерът на движението Мустафа Карадайъ призова за повече диалог, без реваншизъм и за обединение на различните хора.

Той все пак прогнозира нови парламентарни избори догодина и даде заявка ДПС да вземе 40 места в следващия парламент и дори да се включи в управлението на страната.

"Последната година и половина четири пъти направихме избори, четири пъти като структура на Народното събрание българските избиратели произведоха сходна структура и четири пъти никой не се наема да прави правителство. Защото няма коалиционна култура, няма диалог, няма разбирателство. Най-вероятно ще имаме шанс и възможност, ако имаме някакви пропуски на изборите през 2022 година, да ги поправим в най-скоро време през 2023 година", коментира той.

Венци и цветя на Тюркян чешма днес поднесоха и от "Продължаваме промяната". Кирил Петков, заяви че не е дошъл за политически изявления, а да отдаде почит на загиналите и никога да не се допуска отново подобно нещо.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Петков и Карадайъ си стиснаха ръцете и размениха няколко думи. Петков коментира, че партията му ще направи всичко възможно да изпълни втория мандат, но ако той не се състои, би подкрепил всяка партия, която споделя ценностите на ПП.

"Има обединение на все повече хора, които осъзнават, че бъдещето зависи от нас. Няколкото политици, които си мислят, че представляват народа и се опитват да замаскират своите грехове през политическите си прояви и се опитват да контролират маси хора - с тях обединение няма как да стане. Това, което става ясно е, че работим заедно по приоритетите на България през тази декларация и много бих се радвал, ако имаме успех във втория мандат. Дори и да нямаме, да изведем приоритетите през една декларация, за която всички да гласуват. Политиците много обичат да говорят, но не и да гласуват", посочи той.

Петков обаче отхвърли възможността за съвместно управление с ДПС.

"С ДПС какъв е нашият огромен проблем - върхушката на ДПС са едни от най-богатите българи, докато техните избиратели са едни от най-бедните хора. Докато има тази разлика, ние имаме проблем с ръководството".

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левандовски е уверен, че Лео Меси ще получи осмата си "Златнат топка" след триумфа в Катар
Левандовски е уверен, че Лео Меси ще получи осмата си "Златнат топка" след триумфа в Катар
Закъснения и отменени влакове след инцидента на Централна гара в София
Закъснения и отменени влакове след инцидента на Централна гара в София