НОВИНИ

Проходите Шипка и Хаинбоаз са отворени за движение при зимни условия

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 26.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Зимата се завърна с пълна сила. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътното платно е почистено и опесъчено. Забранено е движението на тежкотоварни автомобили.

Движението се извършва нормално, въпреки че ситуацията е много динамична. Около 12.00 ч. днес заваля обилен сняг, като веднага започна почистване на пътното платно. Още 20 машини са в готовност да се включат през нощта в обработването на настилката.

През нощта се очаква да има снегонавявания заради силните пориви на вятъра, така че се призовават шофьорите да карат изключително внимателно.

Забранено е движението за товарни автомобили над 12 т. Създадена е организация за проверка на тежкотоварните превозни средства.

На бившето летище в Стара Загора е направен паркинг за тирове, където те да спрат и да изчакат, ако проходът е затворен.

През нощта се очаква да възникне необходимост от затваряне на отделни участъци за почистване. Възможно е по проходите да има паднали клони и дървета.

От Пътна полиция апелират към водачите ако не е наложително, да не тръгват на път.

Оранжев код за снежни виелици през нощта

Обилен снеговалеж започна в ранния следобед на прохода Хаинбоаз и продължава вече няколко часа. Това е най-пряката връзка между Северна и Южна България, през която трафикът е интензивен и минават голям брой тежкотоварни камиони.

Ситуацията на прохода е динамична, към 20 ч няма силен вятър, затова и няма преспи и снегонавявания.

Още от обяд снегорините са на място, като вече започна опесъчаване на пътя. Към момента на терен са 18 машини, а 96 са в готовност за почистване на пътищата на територията на Област Велико Търново.

Призивът на властите е шофьорите да тръгват изключително добре подготвени за зимни условия, с подходящи гуми, да не предприемат рискови маневри и да бъдат толерантни към снегопочистващата техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха пътя Симитли-Гоце Делчев, свлачището се укрепва
Отвориха пътя Симитли-Гоце Делчев, свлачището се укрепва
Калин Златков и Юлия Златкова спечелиха слаломите за Купа "Бороспорт"
Калин Златков и Юлия Златкова спечелиха слаломите за Купа "Бороспорт"