Причината е липса на работна ръка
Зеленчуци родно производство вече се предлагат по пазарите в страната. Заради по-високите разходи при отглеждането им, цената на българските краставици и домати надвишава стойността на вносната продукция. Основен проблем за производителите у нас остава липсата на работна ръка и разходите за отопление на оранжериите, което води до повишение на цените. Въпреки това, родното производство остава предпочитано от потребителите.
Атанаска Бялкова отглежда краставици и домати в първомайското село Бяла река. Преди години насажденията й били 20 декара. Сега засажда само 5, заради липсата на работна ръка. До дни очакват да берат първата партида краставици за годината.
"Времето е малко облачно, дъждовно тази година и затова малко ще се забави продукцията", посочи Атанаска Бялкова- земеделски производител от с. Бяла река.
Оранжерията отоплява с пелети. За да е енергийно независима е изградила и соларна инсталация. Краставиците продава на борсите в Бургас и в пловдивското село Първенец. За да не е на загуба, цената не трябва да пада под три лева за килограм.
"Цената, специално на домата и на краставицата в България зависи от вноса, ние и да искаме да продаваме скъпо, няма как да продаваме, защото като влезе една краставица от Гърция, от Албания и ние падаме на колене", каза Бялкова.
Надценката на търговците е около 10%. На борсата в Първенец родните оранжерийни домати и краставици са с около лев по-скъпи от вносните.
"Цените им варират при краставиците от 3.20, 3.40 до 4 лева, а пък при доматите достига до 4.70, розовият български домат, който се отглежда в оранжерия", констатира Илия Гатев, изпълнителен директор на борсата в Първенец.
"Каквото има на сметка, това се купува. Но българското не стига. Българското в момента е много малко", убеден е производителят Ангел Даскалов.
За потребителите определяща е цената.
"Краставици, ето там от първата сергия си купих. Вчера ги опитах, чудесен вкус. Цената беше - малко по-некачествените на 2 лв, днес същите са на 1,50. Човекът от пазарджишко ги е отгледал и си ги продава", каза Димитър Димитров.
"Търсят по-евтиното хората. Може да е крива краставицата, тя като се нареже и обели пак става салата", обясни Георги Христев- търговец.
Вносната продукция е по-евтина, защото идва от страни с по-топъл климат. Но, българската остава по-търсена.
"Българските са по- скъпи от вносните, обаче пак са по- хубави. За нас са си по- хубави. Правим си сметка. Ама консумираме", посочи Невена Кавалова.
Родното производство не може да покрие нуждите на българския пазар. Част от производителите са избрали да засеят по-късно, за да спестят от разходите за отопление.
Автор: Галина Паскова