НОВИНИ

Прокуратурата: Бившата румънска министърка Елена Удря е задържана за 72 ч.

изложба представя снимки разкази роми информационната кампания открехнем вратата
bnt avatar logo
от БНТ
14:10, 08.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева представи подробности във връзка с европейската заповед за арест за румънски гражданин, задържан на територията на Република България.

Бившата румънска министърка Елена Удря е задържана в България

Около 18:30 ч. на "Кулата" е била задържана Елена Удря, която е осъдена за корупционно престъпление през 2010-2011 г. в Румъния, каза Сийка Милева. Образувана е прокурорска преписка в Окръжна прокуратура - Благоевград, наблюдаващият прокурор е постановил искане за задържане за 72 часа. Предстои Окръжният съд да насрочи открито съдебно заседание.

Предаването на Удря на румънската страна трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение.

Българските и румънските власти са в постоянен контакт, българската страна е уверила, че процедурата ще бъде извършена максимално бързо.

Вчера беше разпространена информацията, че Главна дирекция "Национална полиция" е задържала бившата румънска министърка Елена Удря в България. Тя е осъдена на 6 години затвор за корупция. Окончателната присъда на Удря е прочетена от Върховния съд в Букурещ днес.

По същото време Елена Удря е била в България и след издаването на заповед за влязла в сила присъда е арестувана.

Сийка Милева коментира и информацията за заплашителен смс към кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански. По случая се е самосезирала Софийската районна прокуратура, която е възложила на МВР да извърши проверка.

По повод информацията за ударен от полицай турски шофьор, прокуратурата ще търси съдействие от посолството на Турция, за да бъде разпитан.

По темата работиха: И. Никодимов, К. Дацов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 400 боксьори със заявки за Европейското първенство за младежи в София
Над 400 боксьори със заявки за Европейското първенство за младежи в София
Министър Заков: Няма как да има химическо оръжие във военните ни бази
Министър Заков: Няма как да има химическо оръжие във военните ни бази