Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата предаде на съд втория помощник-капитан на „Вера Су“, който бил на вахта в нощта на инцидента

bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 11.04.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
прокуратурата предаде съд втория помощник капитан bdquoвера суldquo бил вахта нощта инцидента
Слушай новината

Окръжна прокуратура-Добрич предаде на съд 26-годишния втори помощник-капитан на кораба „Вера Су“, заседнал край Камен бряг през септември 2021 г.

К.А., роден в Истанбул, е бил на вахта в нощта на инцидента. Той ще бъде съден за това, че като вахтен помощник-капитан, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на Република България, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди в размер на 6 680 734, 85 лева. К.А. е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 341, буква „а“ във връзка с чл.340, ал.1 от НК.

Сагата "Вера Су": Заспиване на вахтения е главната причина за засядането на кораба

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „Вера Су“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност „Яйлата“. В хода на разследването на случая е установено, че в полунощ на 20 септември 2021 г. капитанът на кораба предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба, и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 3.25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал. В 4.15 часа „Вера Су" заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се.

Моряците от "Вера Су" не са сигнализирали правилно, след като са започнали да бедстват

Предстои делото срещу К.А. да бъде насрочено за разглеждане във Добричкия окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок до три години.

Капитанът на "Вера Су" получи условно наказание от три години затвор

Другият подсъдим по случая - капитанът на товарния кораб „Вера Су“ Х.Е., вече беше осъден и получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години, изпълнението на което се отложи за срок от пет години.

Действията по разследването продължават по други две направления в отделно досъдебно производство. Изяснява се има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

България очаква застрахователите на "Вера Су" да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването му

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски с жест към своите легенди
Левски с жест към своите легенди
Представиха Александър Томаш като новия треньор на Локомотив Пд
Представиха Александър Томаш като новия треньор на Локомотив Пд