НОВИНИ

Прокуратурата привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси

Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева

прокуратурата привлече обвиняем собственика оръжието простреляно дете арбанаси
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:32, 16.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Районната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в село Арбанаси, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева. Обвинението беше повдигнато от разследващите в Районното управление на полицията във Велико Търново.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 12 май, държал огнестрелно оръжие и боеприпаси, законно притежавани. Той не е взел необходимите мерки за сигурност и е допуснал достъп до тях на 11-годишно дете, като не е предприел мерки за недопускане на нараняване на дете на 12 години.

Деянието е извършено в нарушение на чл.59, ал.1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Този член от закона предвижда лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им.

Нарушена е и разпоредбата на чл.98, ал.1 от същия закон, указващ, че огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси. Според обвинението мъжът не е съхранявал оръжието в неподвижна каса, от което е последвало причиняване на средна телесна повреда на дете на 12 години, като не е искал и допускал това. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Инцидентът стана на 12 май в Арбанаси по време на рожден ден. Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура - Велико Търново.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски подписа тригодишен договор със защитника Майкон
Левски подписа тригодишен договор със защитника Майкон
Именити европейски политици са попадали под прицела на различни атаки
Именити европейски политици са попадали под прицела на различни атаки