НОВИНИ

Прокуратурата призовава Бойко Рашков като свидетел по делото "Хемус"

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 29.12.2021
8825
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата ще призове за разпит вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото за строителството на магистрала "Хемус".

Бойко Рашков ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Причината - интервю на вътрешния министър за националното радио, в което той казва, че за него "не е тайна къде са отишли тези средства".

"Това е единственият начин според българските закони известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда", заяви Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура.

Подробности вижте в прякото включване на Иво Никодимов

В случай, че министър Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни, съгласно НК, действия като разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

На брифинг относно досъдебно производство, известно сред обществеността като делото "Хемус", бе съобщено още, че органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните суми след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.

Органите на МВР не са предоставили данни както и за възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, допълват от прокуратурата.

"Задържане под стража" за обвиняемия по аферата "Хемус"

На 21 декември Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Борислав Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ 5 от Автомагистрала "Хемус". Определението бе постановено във връзка с протест на Софийската градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение "домашен арест".

В същия ден единственият обвиняем по аферата "Хемус" до момента се срещна с вътрешния министър и главния прокурор. До срещата се стигна чрез посредничеството на неговия брат, който се обърна към медиите за съдействие.

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ "Хемус"

Разследването е белязано от високо напрежение между МВР и прокуратурата и обвинения за натиск от страна на служители на ГДБОП върху наблюдаващите прокурори.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ МИЛИОНИ ОТ "ХЕМУС" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция влезе в общината в Бургас
Полиция влезе в общината в Бургас
Нощните клубове във Франция остават затворени до края на януари
Нощните клубове във Франция остават затворени до края на януари