НОВИНИ

"Задържане под стража" за обвиняемия по аферата "Хемус"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:46, 21.12.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Б. К., обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ 5 от Автомагистрала "Хемус". Определението е постановено във връзка с протест на Софийската градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение "домашен арест".

Неочакван развой по аферата "Хемус". Единственият обвиняем до момента футболният съдия Борислав Колев се срещна с вътрешния министър и главния прокурор. До срещата се стигна чрез посредничеството на неговия брат, който се обърна към медиите за съдействие. Разследването до момента е белязано от високо напрежение между МВР и прокуратурата и обвинения за натиск от страна на служители на ГДБОП върху наблюдаващите прокурори.

Бойко Рашков се срещна с обвиняемия за "Хемус" преди разпита му в СГП

Според Софийския апелативен съд, ако не бъде задържан, Борислав Колев може да се укрие и да въздейства на разследването. От събраните доказателства - аферата "Хемус" можела да се определи като "добре обмислена схема за финансови операции с престъпна цел".

След края на заседанието братът на Колев предаде съобщение отправено до вътрешния министър и главния прокурор.

Малко след като съобщението беше предадено от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че обвиняемият Борислав Колев ще бъде разпитан в сградата на Софийската градска прокуратура, а наблюдаващите прокурори са издали разрешение да присъства и главният прокурор.

Междувременно от МВР изпревариха държавното обвинение. Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че в ранния следобед е провел среща с Борислав Колев без да уточнява къде е била проведена тя.

"Аз лично не съм изненадан от това, което чух от него. Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината по този случай. Имена не са публично известни на този етап", заяви Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

Минути преди 15 часа футболният съдия беше доведен в сградата на Съдебната палата, за да бъде разпитан в присъствието на адвоката си.

Обвинител номер Иван Гешев също се яви в Софийската градска прокуратура.

"Не мога да направя нищо друго освен освен да присъствам при провеждането на този разпит, а вече дали ще бъде разпитан пред съдия е преценка на наблюдаващите прокурори", допълни Иван Гешев, главен прокурор на Република България.

"Искам да припомня, че от служители на МВР беше искано да не е протестирана мярката му пред апелативния съд. Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан под стража. Ако беше изпълнено искането да пътува в чужбина, съществуваше реална опасност лицето да се укрие и може би, ако всичко това се беше случило и, ако обвиняемият днес съдейства на правосъдието, всичко това, което беше направено вероятно от служители на МВР, би провалило разследването", добави Иван Гешев.

Какво е разказал Колев пред разследващите така и не стана ясно. Футболният съдия е обвинен в пране на пари за над 53 милиона лева при строителството на ЛОТ 5 от АМ "Хемус" чрез кухи фирми и подставени лица.

От прокуратурата съобщиха, че обвиняемият Борислав Колев е дал дълги и подробни обяснения като е изложил своята версия и е посочил конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление.

От държавното обвинение уточняват, че посочените лица не са публично известни. Колев е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм ще обжалва отстраняването от Лигата на конференциите
Тотнъм ще обжалва отстраняването от Лигата на конференциите
Кирил Петков назначи 13 заместник-министри
Кирил Петков назначи 13 заместник-министри