НОВИНИ

100% от населението на ОАЕ е с поне една доза ваксина

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:50, 21.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Докато при нас от вече почти година се мисли как да се вдигне процентът на ваксинация, в Обединените арабски емирства 100% от населението има поне една доза от някоя от ваксините. Близо 93 са напълно ваксинирани и в момента се имунизират с бустерна доза.

В Обединените арабски емирства Ковид отдавна не е първа новина. Казва ни го българка, която от над 10 години е лекар в Дубай. И в болницата ѝ някога преди е имало Ковид отделение.

"Нямаме Ковид отделение въобще. Затворено е. Отделението работи с други пациенти. Случаи има, много леко протичат. Нямаме смъртни случаи в болницата в момента и Ковид случаите намаляха драстично", заяви д-р Лали Патаридзе, лекар в Дубай.

Дали е заради 100% ваксинираното население или не - никой не се наема да каже. Фактите обаче показват следното. Последната голяма вълна е била в началото на годината - с най-много заразени и най-много смъртни случаи. Тогава ваксинираното население е било едва 20%. Оттогава насам ваксинацията постепенно се засилва и втори такъв пик поне засега не е имало.

"Вярвам, че вирусът вече отстъпва. И самият вирус вече поотслабна. Защото човек изработва имунитет", допълни д-р Лали Патаридзе.

Обективността държи да кажем - разболяват се и ваксинирани. Смъртните случаи обаче в повечето дни са 0. Черните рекорди у нас със смъртни случи в трицифрени числа звучат страшно в арабската държава. Там черният рекорд в последните месеци е 5 смъртни случая за ден. Въпросът е как за една година 10 милиона души решават да повярват във ваксините и имало ли е специални призиви от страна на политиците.

"Не, не е имало, хората се страхуват, не искат да умират и вярват, че това ще помогне", каза още д-р Лали Патаридзе.

В Дубай и заведенията са пълни, и "сертификат" е неизползвана дума. Маски продължават да се носят, но животът, заради ваксините или не - изглежда по друг начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малки герои - наградиха децата, спасявали хора при пожара в Рояк
Малки герои - наградиха децата, спасявали хора при пожара в Рояк
Слаба трета четвърт попречи на Балкан да победи в Балканската лига
Слаба трета четвърт попречи на Балкан да победи в Балканската лига