НОВИНИ

Как се клонират автомобили, България е първенец в създаването на коли близнаци

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 21.12.2021
9384
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В МВР се извършва проверка за поведението на граничните полицаи, които първо са отказали, а после са пуснали Владислав Горанов да напусне страната преди дни. Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков по темата с клонирания автомобил на бившия финансов министър. Според автоексперти само за два часа крадците на коли могат да направят перфектния дубликат на луксозно возило от най-висок клас.

Пренабиване на номера на рамата и шасито, смяна на регистрационните табели и издаване на комплект на документите - така се създава така наречения "клонинг" автомобил. За целта крадците намират скъпа кола, продадена легално, със същите външни характеристики като цвят и модел и технически - като обем на двигател.

"Ако са добри 2 часа. То не е толкова сложно да направиш копие, подготвя се предварително това нещо. Правиш си едни номера, абсолютно разрешено, слагаш номерата, сменяш ВИН-а на автомобила. Изготвят се лепенки, предварително са изготвени нещата, защото се знае близнакът на кой автомобил ще бъде направен", заяви Филип Лазаров, автомобилен експерт.

Най-често автокрадците правят клонинги на супер луксозни автомобили. Като после ги продават на цени от 30 до 50% от пазарната.

Според адвокат Людмил Ангелов страната ни е сред лидерите по изготвянето на близнаци на автомобили. Мрежата е добре организирана и техниката за пренабиването на номерата се внася от Западна Европа.

"Най-често се внася от Германия подобна техника. Внася се на отделни елементи, да не може да бъде направена връзка в какво всъщност ще се превърне този или онзи елемент. Най-често нещата се разплитат, когато се извърши със самия автомобил някакво ПТП или когато някой има оплакване от кражба на автомобил, или собственикът на клонирания автомобил се опитва да минава някоя от границите", допълни адвокат Людмил Рангелов.

А казусът с колата на Владислав Горанов не е единственият случай на клониран автомобил на известен българин.

"Човекът е бил с позиция в България, но въпреки това, по онова време през 90-те години, не можеш да се обадиш на военния министър на Мексико и да му кажеш - дай си ми колата", каза още Филип Лазаров, автомобилен експерт.

Крайната точка на клонираните коли масово са държави извън ЕС като Украйна, Русия, Сърбия и арабския свят.

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигат учителските заплати с 13,5% от догодина?
Вдигат учителските заплати с 13,5% от догодина?
Стефан Янев: Не са необходими допълнителни войски на НАТО на територията на България
Стефан Янев: Не са необходими допълнителни войски на НАТО на територията на България