НОВИНИ

Малки герои - наградиха децата, спасявали хора при пожара в Рояк

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:01, 21.12.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев награди четиримата ученици от село Рояк, които спасиха от огъня обитатели на Дома за възрастни хора. На церемония в образователното министерство, на която присъстваха и техните родители и учители, четиримата ученици получиха таблети и книги.

Президентът връчи Почетен знак на децата герои, спасили възрастни хора при пожара в Рояк

Деветокласниците Селим Селимов и Мерт Гюргелиев и десетокласниците Фуркан Фикретов и Октай Шабан получиха днес почетния знак на президента заради проявената от тях смелост, съпричастност и самоотверженост при спасяването на възрастни хора от хоспис "Топъл дом" в село Рояк.

"На 22 ноември без страх и колебание те влязоха в горящата сграда на Дома за възрастни хора в село Рояк, за да спасят живот. Тяхната самоотвержена намеса промени хода на трагичните събития. Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност. Гордеем се с вас", заяви президентът Румен Радев.

Малко по-рано на церемония в министерството на образованието и науката четирите момчета получиха таблети и книги. Те са от село Рояк, но учат в училище "Св. Климент Охридски" в Дългопол. Не знаят точно колко хора са спасили, знаят че са били много. Не смятат, че са герои.

"Само видяхме пламъците и тръгнахме натам и когато видяхме хората, беше много голям траур там и нямаше как да ги оставим. И помогнахме, каквото можахме направихме. БНТ Би ли го повторим за други хора? Бих го повторил. Беше страшно, но нямаше какво да се прави", каза Фуркан Фикретов, десетокласник в СУ "Св. Климент Охридски", гр. Дългопол.

"Отначало си беше страшничко, но после нямаш никакъв страх", коментира Октай Шабан, десетокласник в СУ "Св. Климент Охридски", гр. Дългопол.

"Бяхме в едно от момчетата и на бегом слязохме, за да видим какво става и като видяхме, че няма никой влязохме да ги спасим", заяви Мерт Гюргелиев, деветокласник в СУ "Св. Климент Охридски", гр. Дългопол. Допълни, че стореното от тях не е героизъм.


Министър Николай Денков заяви:

"Това е нещо, което се възпитава вкъщи, много се надявам че и училищата могат да помогнат в това отношение, но всички знаем, че това идва от семейно възпитание".

С момчетата днес бяха и техните родители, кметът на община Дългопол и класният ръководител на двамата деветокласници.

"Те изобщо не са се замислили, когато са тръгнали да спасяват хората. За миг не са се подвоумили, макар че за момента там е било трудно, имало е неподвижни хора, завивали са ги с одеяла, така са ги изнасяли.... Вярвам, че има много деца в България като нашите деца", каза Никола Николов, учител.

След събитията от нощта на 22 ноември Мерт, Селим, Фуркан и Октай са пожелали да станат пожарникари или полицаи. Или както каза днес Октай - хубаво е да помагаш на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": 57% смятат, че поскъпването на тока е спекулативно
В "Референдум": 57% смятат, че поскъпването на тока е спекулативно
100% от населението на ОАЕ е с поне една доза ваксина
100% от населението на ОАЕ е с поне една доза ваксина