НОВИНИ

Прокуратурата разследва причината за смъртта на собственика на камиона от Локорско

съдът гледа мярката задържания бивш граничен полицай случая локорско
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 05.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската градска прокуратура съобщи, че проверява обстоятелствата около смъртта на Тачо Тачев, собственик на камиона, в който се задушиха 18 афганистански мигранти.

Тачев почина в ареста на 4 юни, като по информация на "По света и у нас" през деня не се е чувствал добре и е имал високо кръвно.

Общо шестима души са с повдигнати обвинения за трагедията край Локорско.

Ето съобщението на прокуратурата:

"Днес, 05.06.2023 г., в Софийска градска прокуратура е получено писмено уведомление от директора на МЦ към ОСИН-София, че задържаният под стража обвиняем Т. Т. е починал на 03.06.2023 г. в следствения арест. Според съобщението в 11:02 ч. е повикан екип на ЦСМП, тъй като Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Т. Т. е намерен паднал на пода на килията. Пристигналият екип на СМП в 15:12 ч. е констатирал смъртта му.

Образувано е отделно досъдебно производство за престъпление по чл. 123 от НК, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Т. Т. и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, в следствие на което да е настъпил леталният изход. Делото за престъпление по чл. 123 от НК е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на СГП и ще се провежда под ръководството и надзора на прокурор в СГП.

Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са установени наследниците на починалите лица и същите са надлежно уведомени за правата си в наказателното производство.

По делото са представени документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ „Александровска“ – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния "Ариана" да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и същите са предадени по описания ред."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечки плашат хората в Априлци и Троян
Мечки плашат хората в Априлци и Троян
Неизвестните около смъртта на Ангел Христов стават все повече (Обзор)
Неизвестните около смъртта на Ангел Христов стават все повече (Обзор)