НОВИНИ

Прокуратурата сезира Гешев заради отказа на Сърбия да задържи Антони Тренчев и Коста Кънчев от Nexo

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:32, 10.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Двамата обвинени по аферата "НЕКСО" Антони Тренчев и Коста Кънчев не са били задържани от сръбските власти, въпреки че са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система и Интерпол. Софийската градска прокуратура е уведомила главния прокурор Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.

От прокуратурата обясниха, че Кънчев и Тренчев са кацнали в Белград вечерта на 6 април. На другия ден са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. От съобщението на прокуратурата става ясно, че двамата обвиняеми са заявили, че са, цитирам „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“.

От страна на българската прокуратура не е имало забавяне на документите, заяви пред БНТ заместник-градският прокурор Христо Кръстев.

"Би следвало да бъдат задържани. Да ни уведомят, както те са направили, че лицата са на територията на Сърбия. След това процедурата от наша страна е да се направи искане за временното им задържане. Такова искане е направено, преведено е на сръбски език и е изпратено на Министерството на правосъдието на Сърбия. Процедурата след това не се е развила. Поради какви причини не се е развила и не е уважено искането на българската държава не са ни предоставени мотиви в тази посока".

Искаме от Сърбия да арестува Антони Тренчев и Коста Кънчев от Nexо

Ето и пълното съобщение на прокуратурата:

"Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална принуда "задържане до 72 часа" по делото "Нексо" спрямо обвиняемите Антони Т. и Коста К. На 31.03.2023 г. спрямо тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.

На 07.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите по повод международното издирване на обвиняемите.

Отново на 07.04.2023 г. е получена информация от Генералния секретариат на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“. В тази връзка от ГС на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно. ГС на Интерпол потвърждава получаването на документите и уведомява, че същите се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП Интерпол.

Следва да се отбележи, че от заместник на главния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите.

Също така на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Софийска градска прокуратура уведоми главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцират контейнери за разделно събиране на отпадъци
Дезинфекцират контейнери за разделно събиране на отпадъци
Националите по спортна гимнастика направиха подиум тренировка преди Европейското
Националите по спортна гимнастика направиха подиум тренировка преди Европейското