НОВИНИ

Прокуратурата ще иска постоянен арест на Славчо Марков и Веселин Балтов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:43, 05.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
прокуратурата иска постоянен арест славчо марков веселин балтов

Очаква се днес Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Славчо Марков и Веселин Балтов.

Двамата бяха задържани в петък и обвинени за участие в Организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления с ръководител Васил Божков.

В дома на Славчо Марков разследващите са открили профили и снимки на прокурори и хора от семействата им, както и на висш служител в МВР. Открито е и неподписано постановление на Софийската районна прокуратура за прекратяване на наказателно производство за злоупотреба с евросредства.

Веселин Балтов, който е бил шеф на личната охрана на хазартния бос Васил Божков, е задържан в Сандански. В жилище на Балтов в града е открит разпределен на дози наркотик.

По две различни разследвания на Васил Божков са повдигнати общо 18 обвинения. Едното е за Организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари, търговия с влияние и злоупотреби с произведения на културно-историческо наследство, като разследващите са уличили Божков за ръководител на тази група.

Второто е за Организирана престъпна група за убийства, телесни повреди, изнудвания и изнасилвани. Васил Божков е обвиняем за ръководител и на тази престъпна група. В началото на годината Божков беше обявен за издирване и за него бяха издадени Европейска заповед за арест и Червена бюлетина на Интерпол. Дни-по-късно беше установено, че хазартния бос се намира на територията на Обединеният арабски емирства, където беше задържан от властите там. България изпрати искане за екстрадиция, което се разглежда по реда на законодателство на Емирствата.

Очаква се дежурен съдия да разгледа искането в Съдебно заседание след 13 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 10 години затишие: Ирина Флорин с нов албум през октомври
След 10 години затишие: Ирина Флорин с нов албум през октомври
Включете се в кампанията "Капачки за бъдеще" от 9 до 17ч. днес в София
Включете се в кампанията "Капачки за бъдеще" от 9 до 17ч. днес в София