Сийка Милева за откритите снимки и лични данни на магистрати в дома на Славчо Марков

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:59, 04.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Снимки и лични данни на магистрати са открити при обиските на офиси и къщи на хора, близки до Божков. Вчера при спецакция на прокуратурата бяха претърсени адреси в София и Сандански. От държавното обвинение заявиха, че в дома на един от задържаните са намерили снимка и на висш служител на МВР.

Разследващите са открили в дома на експолицая Славчо Марков в квартал "Симеоново" снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи. Събирана е информация за домашни адреси, телефонни номера, включително и за непълнолетни и малолетни лица.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрата е установен, забележете - чрез "техническо средство".

На адреса са открити разпечатани публикации с идентично съдържание за разпоредена от министъра на финансите проверка на хазартни дружества в шест информационни сайта. Също така е намерено неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е съдържала данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европари. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството ѝ на управител на търговско дружество.

Сийка Милева: По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.

При претърсванията, направени в офис на охранителна фирма, отново близка до бизнесмена, са иззети компютри, както и голяма сума пари с неизяснен произход. В Сандански, където беше задържан шефът на личната охрана на Васил Божков, са намерени наркотици на един от проверените адреси.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Баровете във Великобритания отново работят
Баровете във Великобритания отново работят
Десподов обяви раздялата си с Щурм
Десподов обяви раздялата си с Щурм