НОВИНИ

Сийка Милева за откритите снимки и лични данни на магистрати в дома на Славчо Марков

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:59, 04.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Снимки и лични данни на магистрати са открити при обиските на офиси и къщи на хора, близки до Божков. Вчера при спецакция на прокуратурата бяха претърсени адреси в София и Сандански. От държавното обвинение заявиха, че в дома на един от задържаните са намерили снимка и на висш служител на МВР.

Разследващите са открили в дома на експолицая Славчо Марков в квартал "Симеоново" снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи. Събирана е информация за домашни адреси, телефонни номера, включително и за непълнолетни и малолетни лица.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрата е установен, забележете - чрез "техническо средство".

На адреса са открити разпечатани публикации с идентично съдържание за разпоредена от министъра на финансите проверка на хазартни дружества в шест информационни сайта. Също така е намерено неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е съдържала данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европари. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството ѝ на управител на търговско дружество.

Сийка Милева: По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.

При претърсванията, направени в офис на охранителна фирма, отново близка до бизнесмена, са иззети компютри, както и голяма сума пари с неизяснен произход. В Сандански, където беше задържан шефът на личната охрана на Васил Божков, са намерени наркотици на един от проверените адреси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баровете във Великобритания отново работят
Баровете във Великобритания отново работят
Десподов обяви раздялата си с Щурм
Десподов обяви раздялата си с Щурм