НОВИНИ

Задържаха приближени на Васил Божков, сред тях и бивш служител на МВР (ОБОБЩЕНИЕ)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:18, 03.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
Криминално

При Спецакции в София и Сандански задържаха приближени на бизнесмена Васил Божков. Единият от тях е бивш служител на МВР. От държавното обвинение заявиха, че са претърсени адреси с цел събиране на нови доказателства по текущо разследване срещу хазартния бос.

Общо трима души са задържани при поредната операция на Спецпрокуратурата, свързана с бизнесмена Васил Божков.

Акцията започна рано тази сутрин на две места в София - в къща в столичния квартал ,,Симеоново" и на улица ,,Черковна", където се намира офис на охранителна фирма.

Всички задържани са от близкия кръг на Васил Божков, който продължава да се укрива в ОАЕ.

Двама от тях са бивши служители на МВР. На този етап от прокуратурата остават лаконични относно акцията и заявиха, че се събират доказателства по текущото разследване за извършени криминални престъпления от Васил Божков. Все още не ясно дали ще се стигне до повдигане на обвинения.

Вероятно арестите днес са свързани с папарашките снимки пред НАП на заместник-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев. Снимките бяха публикувани в профила на Васил Божков. Кънев е наблюдаващ прокурор по някои от делата на бизнесмена, който е с 18 обвинения.

Днешната акция беше коментирана и от главния прокурор Иван Гешев.

Рано тази сутрин въоръжени командоси, екипи от Бюрото за защитени свидетели, както и спецпрокурори влязоха в къщата на експолицая Славчо Марков в столичния квартал "Симеоново".

Според разследващите, Марков е един от тримата най-приближени хора на хазартния бос Васил Божков, преди да напусне системата на МВР е работил в Централна служба за борба с организираната престъпност.

Това е адресът на господин Славчо Марков. В момента се прави претърсване в дома му. Допълнителна информация за неговото процесуално качество ще ви дадем по-късно, каза прокурорът Димитър Петров.

Според източници, близки до разследването, именно задържаният експолицай е организирал проследяването и заснемането на прокурора Ангел Кънев. Снимките бяха разпространени преди седмица във фейсбук профила на Васил Божков. Зам.-шефа на Спецпрокуратурата е заснет, докато излиза от сградата на НАП.

В столичния квартал "Левски" е задържан и управител на детективска агенция. По непотвърдена информация е арестуван Емил Кабакчиев, който също поддържал близки отношения с Васил Божков.

Шефът на личната охрана на хазартния бос Веселин Балтов е бил задържан в Сандански, научи БНТ.

Божков коментира арестите с публикация във фейсбук. В нея посочва, че са задържани негови бивши служители, сред тях и 70-годишен адвокат. Според хазартния бос, причините са непознати за българските и европейски закони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха в предумишлено убийство шофьорката, прегазила Тоско Бозаджийски в Солун
Обвиниха в предумишлено убийство шофьорката, прегазила Тоско Бозаджийски в Солун
Бойко Борисов потвърди, че си е разменял есемеси с Пламен Бобоков
Бойко Борисов потвърди, че си е разменял есемеси с Пламен Бобоков