НОВИНИ

Румен Радев: На ход е прокуратурата. При мен няма никакви злоупотреби

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 03.07.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Президентът Румен Радев заяви, че при него няма никакви злоупотреби и отново призова прокуратурата да публикува целия чат между него и бизнесмена Пламен Бобоков. По думите му, това е единственият начин да се покаже, че тя не действа селективно и манипулативно, под нечий диктат. В противен случай според Радев ще стане ясно, че се режисира медиен скандал около Президенството.

Президентът даде да се разбере, че не се притеснява от изнесените от прокуратурата чатове. Той поиска държавното обвинение да публикува целия чат с с обвиняемия бизнесмен Бобоков, за да стане ясно, че в него няма нищо секретно. На въпрос дали той би публикувал чатовете, Радев отговори:

"На ход е прокуратурата, аз не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и конституцията, и законите, и относно презумцията за невинност, и относно следствената тайна, и личната кореспонденция, не виждам, защо не трябва да публикуват целия чат. При мен няма никакви злоупотреби, категорично мога да ви кажа", заяви президентът на Република България Румен Радев.

Според Радев прокуратурата трябва да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат.

"В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в областта на управлението на държавата. И упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта", заяви Румен Радев.

Държавният глава не вижда възможност президентството и правителството да имат единна политика.

"Нали не си представяте, че това, че ще се прегърнат президент и премиер, и с това ще се решат проблемите на България. Проблемите на България ще се решат по съвсем друг начин - прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса. Но аз няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето, това трябва да се изчисти с правителството, заяви Румен Радев.

Президентът обясни отношенията си с бизнеса. Той заяви, че много пъти е заставал зад българския бизнес зад граница, каквато е политиката на много лидери по света.

"Винаги когато мога, вземам със себе си голяма бизнес делегация. Целият самолет е пълен. Това са стотици фирми, представители на българския бизнес, които имат нужда от подкрепа", посочи президентът.

Радев допълни още, че с бизнесмени общува по различен начин.

"В наше време има всякакви форми на комуникация. Мога да кажа, че много хора искат среща с мен и искат подкрепа", каза Румен Радев.

Държавният глава отрече да познава президента на Либерия, но заяви, че ако има възможност би се срещнал с него.

"Не съм направил тази среща. Освен това би била интересна среща. Това са двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели. Единият на "Милан", макар и бивш - другият активен все още на "Витоша - Бистрица", заяви държавният глава.

Във Велико Търново президентът присъства на официалната церемония по освещаване на знамето на IX Етърски ученически гвардейски.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха приближени на Васил Божков, сред тях и бивш служител на МВР (ОБОБЩЕНИЕ)
Задържаха приближени на Васил Божков, сред тях и бивш служител на МВР (ОБОБЩЕНИЕ)
България постави въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция
България постави въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция