НОВИНИ

По-малко прегледи в русенския онкоцентър заради коронакризата

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 03.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Регионални

С 80% са намалели прегледите в русенския онкологичен център през март и април заради ограничителните мерки заради коронавируса. Според русенските онколози, това ще се отрази на проследяването на старите случаи и ще намалее броя на ранно откритите заболели.

След като през март са били спрени плановите приеми на онкоболните, много от пациентите са били притеснени да посещават здравното заведение в Русе. На нито един болен от рак обаче не е спряно лечението, защото, според лекарите, прекъсването може да е фатално. След разхлабването на мерките хората постепенно започнали да се преглеждат, но много от тях все още се страхуват от заразата.

Тези хора, които в момента имат онкологични заболявания, искат да дойдат на профилактичен преглед, викат: "Аз сега съм добре, есента ще отида, нали". И най-вероятно ще има спад в раннооткритите, което е относително зле и се води като закъснение, каза д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексен онкологичен център – Русе.

От Комплексния онкологичен център отчитат лоши финансови резултати за март, април и май, направили са и разходи за 45 000 лева за защитни облекла и дезинфектанти, които до момента никой не им е компенсирал.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Пенка Калинкова - журналист, театровед и общественик
Почина Пенка Калинкова - журналист, театровед и общественик
Правят масови проверки в заведенията за хранене във Варна
Правят масови проверки в заведенията за хранене във Варна