НОВИНИ

Оставиха за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед Абдулкадер

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:17, 03.07.2020 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Сигурност и правосъдие

Обвиненият за тероризъм 21-годишен българин от сирийски произход остава за постоянно в ареста.

По време на заседанието в Специализираният съд бяха цитирани свидетелски показания, според които младият мъж е разказвал за участието си в групировки, свързани с насилие.

Според цитираните от съда показания, 21-годишният Мохамед показвал на свои познати снимки, на които позира във военна униформа и с оръжия, сред които автомати и картечници.

Съдът цитира и данни, според които младият мъж споделял, че участвал и в бойни действия.

Защитата на обвиняемия категорично заяви, че никъде в делото не е видял подобни свидетелски показания и че няма категорични данни, че младият мъж е участвал в терористични действия.

21-годишният шампион по борба бе задържан преди два дни в Бургас и беше транспортиран в София за гледането на мярката. Делото бе гледано при закрити врата по искане на прокуратурата с аргумента, че могат да бъдат коментирани факти, свързани с националната сигурност.

Сред мотивите за постоянното задържане на Мохамед са получени данни, че баща му е част от групировката "Султан Мурад", а младият мъж го посещавал в Сирия, понякога преминавайки турската граница нелегално.

Според свидетелски показания 21-годишният младеж бил с агресивен характер и разказвал за участието си в групировки.

Ивайло Ангелов - адвокат: Аз ви казвам, че четохме различни дела. Значи чел съм го делото преди два часа и преди два часа в тези показания не намерих той да се е похвалил, че е участвал в някаква групировка. Това не знам от къде е прочетено, но не е от тия материали, които ние ги четохме ние двамата с него.

Показания сочат още, че 21-годишният мъж е имал профил в социална мрежа с псевдоним Мохамед Джихадиста. Свидетел разказал, че му се е похвалил, че се е записал в сирийска армия и му изпращал снимки с оръжия:

Ивайло Ангелов - адвокат: Снимки има, ние не можем да бягаме от тях, но това не означава, че той е участвал в терористична организация.

Съдът прецени, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Решението за постоянното му задържане може да се обжалва.

Ако бъде признат за виновен, обвиненият за терористично престъпление зад граница може да получи до 10 години затвор.

Вчера главният прокурор заяви, че няма данни младият мъж да е участвал в подготовката на терористични нападения в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят масови проверки в заведенията за хранене във Варна
Правят масови проверки в заведенията за хранене във Варна
Медик от Центъра за спешна помощ в София почина от COVID-19
Медик от Центъра за спешна помощ в София почина от COVID-19