НОВИНИ

Макрон обяви новия премиер на Франция – Жан Кастекс

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:07, 03.07.2020 (обновена)
5714
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: Жан Кастекс. Снимка: БГНЕС

55-годишният Жан Кастекс е новият премиер на Франция. Той беше назначен на поста от президента Макрон на мястото на подалия оставка Едуар Филип.

Кастекс е архитект на отварянето на Франция след пандемията, работил е като сътрудник на бившия президент Никола Саркози, отговаря и за подготовката на Олимпиадата в Париж през 2024-та. Очаква се новият премиер да придаде нов импулс на управлението на президента Макрон след три години на спорни реформи и кризи.

Висш държавен служител с опит в местната власт, посредник във връзката на президента Макрон с провинциална Франция - така Елисейският дворец описва новия премиер.

Жан Кастекс е определян като "социален голист", представител на подкрепящото държавна намеса крило на френската десница. Франция е в най-тежката рецесия след Втората световна война.

Инвеститорите наблюдават дали поста си ще запази финансовият министър Брюно льо Мер, който беше двигател на либерализирането на икономиката и спасяване на компании като Ер Франс и Рено. Служители на авиопревозвача протестираха днес срещу плановете за съкращаване на 7 500

Валери Рафел - служителка на "Ер Франс": Имаме усещане за несправедливост, но и за предателство в съучастие с правителството, което не постави условия на директора Бенжамен Смит за запазване на работни места в замяна на заема от милиарди евро.

След средата на мандата си Еманюел Макрон се обяви за нов екип и нов път на управление. Вече бившият премиер Едуар Филип е по-популярен от държавния глава и единствен от управляващата партия в неделя спечели кметски пост- в Хавър. Сега той ще може да претендира за президентското кресло след по-малко две години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И трета яма с опасни отпадъци до Червен бряг. Общото количество – 120 тона
И трета яма с опасни отпадъци до Червен бряг. Общото количество – 120 тона
Тя може да ни спаси от COVID-19. Една белгийска лама – Уинтър
Тя може да ни спаси от COVID-19. Една белгийска лама – Уинтър