НОВИНИ

Радев: Не си представяйте, че като се прегърнат президент и премиер, ще се решат проблемите на България

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 03.07.2020
Чете се за: 02:21 мин.
Политика

Президентът отново призова прокуратурата да публикува целите чатове, разпространени вчера. "Ще стане ясно всичко", каза Румен Радев, който говори пред журналисти след тържественото освещаване на знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд във Велико Търново.

"Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, това е да публикува пълния чат. Както предложих още вчера. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредния медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в областта на управлението на държавата. И упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта", каза държавният глава.

На въпрос дали той ще публикува чатовете Радев бе категоричен: "На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията и законите, и относно презумцията за невинности, и относно следствената тайна и личната кореспонденция".

Радев заяви, че няма абсолютно никакви притеснения за съдържанието на този чат: "При мен няма никакви злоупотреби, категорично мога да ви кажа", каза още държавният глава.

Радев отрече да познава президента на Либерия, но ако е имал възможност би се срещнал с него.

"Не съм направил тази среща. Освен това би била интересна среща. Това са двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели. Единият на "Милан", макар и бивш - другият активен все още на "Витоша - Бистрица". И бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява агресивно политиката на бизнеса на своята страна навън".

За думите на Каракачанов, че няма нищо лошо за това една държава да лобира за чужд бизнес Радев разясни какво всъщност правят чуждите посланици у нас - при всяка среща те настояват и отстояват за правата на своя бизнес, а чуждите президенти промотират политиката и линията на своя експортно ориентиран бизнес. Това трябва да прави всяка държава, каза държавният глава.

Той заяви, че много пъти е заставал зад българския бизнес зад граница и винаги, когато може взема със себе си голяма бизнес делегация. "Това са стотици български фирми, представители на българския бизнес, които имат нужда от подкрепа", каза той. Всички те са му благодарни, защото е друго когато с президента седнат на бизнес форум и той ги представи пред домакините като почтени, технологични, успешни български компании.

Радев заяви, че с бизнесмените комуникира по различен начин. "Мога да кажа, че много хора искат среща с мен и искат подкрепа", каза още той.

На въпрос възможна ли е единна политика между президентство и правителство Радев каза:

"Нали не си представяте, че това, че ще се прегърнат президент и премиер, и с това ще се решат проблемите на България. Проблемите на България ще се решат по съвсем друг начин - прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса, който осигурява високо технологично производство, съвременен мениджмънт. Бизнесът, който въпреки всички проблеми в законодателство, администрация, успява да изнася, да реализира продукция, който внася данъци. Но аз няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето, това трябва да се изчисти с правителството. В момента едни работят - внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат, ползват под формата на различни начини, без да развиват някаква съществена продукция".

Президентът отговори и на въпрос дали българската страна може да се намеси в ситуацията за статута на храма "Света София" в Истанбул. До две седмици Турция трябва да реши дали той да остане музей, какъвто е в момента или да стане действаща джамия.

"Българската държава няма как да се намесва в работата на независимия съд на Турция, но трябва да се отчитат историческите и културните дадености, трябва да се отчита, че "Света София" има хилядолетна история и традиции, свързани с християнството, затова би било удачно това да стане едно чисто за културна близост, духовно единение място, но да не се посяга на историята на тази църква".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изцяло онлайн: Започва кандидатстването за прием в гимназия след 7-ми клас
Изцяло онлайн: Започва кандидатстването за прием в гимназия след 7-ми клас
Сестра от отделението по неонатология в Ловеч е с COVID-19
Сестра от отделението по неонатология в Ловеч е с COVID-19