НОВИНИ

Задържаният в Бургас е участвал във военни действия на джихадистки групировки

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:28, 02.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

21-годишният българин със сирийски произход, арестуван в Бургас вчера, вече е с обвинение за участие в терористично престъпление в чужбина.
Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че до момента няма данни Мохамед Ахмед Абдулкадер да е участвал в подготовка на терористични нападения в България. Обиски са извършени в Бургас и Враца.

Разследващите са установили, че от 2015 година, когато Мохамед Абдулкадер е бил на 15 години до преди две седмици няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

"Ще кажа, че този случай е чувствителен, защото и свързан с националната сигурност. Става въпрос за един млад човек, който да кажем е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на една терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия. На страната на две терористични, джихадистки групировки на територията на Сирия", заяви главният прокурор Иван Гешев.

При обиски в дома на Абдулкадер, както и на още няколко адреса в Бургас разследващите са иззели снимки, видеоматериали, както други доказателства по делото. Разпитани са 20 свидетели от приятелския кръг на младия мъж. 9 от тях и пред съдия и са предоставили кореспонденция с Абдулкадер, когато е бил в Сирия.

"Няма данни за извършени престъпления на територията на страната. Няма данни за някаква заплаха, конкретна. Но това е въпрос и деяние, което съставлява състав на престъпление по българския НК", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Съседи на Абдулкадер казаха, че са разбрали от медиите за случилото се и бяха пестеливи в коментарите си.

"Защо да ме притеснява. Такива са годините просто, че не трябва да се притесняваме. Не е само тук, целият свят е размирен", споделя съседка.

Арабистът проф. Владимир Чуков припомни, че част от санкциите срещу режима и воюващите страни в Сирия изискват от държавите да прилагат наказателното си законодателство към участниците във военни действия на територията на близкоизточната държава.

"Всеки, който е извършил престъпление срещу човечеството в Сирия и респективно вече е на друга територия, територия на друга страна, би трябвало да понесе последствия", заяви арабистът проф. Владимир Чуков.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че вече никое общество и никоя държава не са застраховани от появата на силно радикализирани младежи и наказанията за подобни престъпления, както и за радикална пропаганда трябва да бъдат по-тежки.

През интернет всяка една пропаганда си намира своята ниша. За съжаление, включително радикалния ислям. За това говорих аз години наред, че срещу радикалния ислям трябва да има радикални мерки", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Специализираната прокуратура ще поиска за Абдулкадер най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 задържани при полицейска акция в Гоце Делчев
18 задържани при полицейска акция в Гоце Делчев
Не се налага въвеждането на специални мерки в Кричим заради огнището на COVID-19 в града
Не се налага въвеждането на специални мерки в Кричим заради огнището на COVID-19 в града