От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започнаха масови проверки на ресторантите и заведенията за хранене. През летния сезон инспекторите ще следят за спазването на мерките срещу коронавируса, за годността и съхраняването на хранителните продукти и маркировката им.
Първата проверка започна от ресторант на крайбрежната алея във Варна.
Лични предпазни средства на персонала-задължително! Маски или шлемове! Ръкавиците са препоръчителни за персонала, който манипулира директно с храни. Дезинфекционни препарати трябва да бъдат поставени на всички мивки, каза д-р Диана Иванова – гл. инспектор в отдел “Контрол на храните”–ОДБХ-Варна.
Всичко спазваме, няма как. Всичко се дезинфекцира, каза Галин Васев – управител на заведението.
Инспекторите провериха и кухните, където се приготвя храната.
Следим сроковете на годност на храните. Храните трябва да бъдат придружени с търговски документи, трябва да бъдат етикетирани. Условията за съхранение са много важни за храни от животински произход, не трябва да се прекъсва хладилната верига, каза д-р Диана Иванова – гл. инспектор в отдел “Контрол на храните”–ОДБХ-Варна.
Повечето клиенти са предпазливи и стриктно следят дали се спазват изискванията за безопасност в заведенията. Според някои няма опасност от зараза.
От 3 хиляди лева започват глобите при констатирани нарушения. Проверките ще продължат до средата на септември.
Автор: Петя Иванова