Правят масови проверки в заведенията за хранене във Варна

от БНТ
16:33, 03.07.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Регионални

От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започнаха масови проверки на ресторантите и заведенията за хранене. През летния сезон инспекторите ще следят за спазването на мерките срещу коронавируса, за годността и съхраняването на хранителните продукти и маркировката им.

Първата проверка започна от ресторант на крайбрежната алея във Варна.

Лични предпазни средства на персонала-задължително! Маски или шлемове! Ръкавиците са препоръчителни за персонала, който манипулира директно с храни. Дезинфекционни препарати трябва да бъдат поставени на всички мивки, каза д-р Диана Иванова – гл. инспектор в отдел “Контрол на храните”–ОДБХ-Варна.

Всичко спазваме, няма как. Всичко се дезинфекцира, каза Галин Васев – управител на заведението.

Инспекторите провериха и кухните, където се приготвя храната.

Следим сроковете на годност на храните. Храните трябва да бъдат придружени с търговски документи, трябва да бъдат етикетирани. Условията за съхранение са много важни за храни от животински произход, не трябва да се прекъсва хладилната верига, каза д-р Диана Иванова – гл. инспектор в отдел “Контрол на храните”–ОДБХ-Варна.

Повечето клиенти са предпазливи и стриктно следят дали се спазват изискванията за безопасност в заведенията. Според някои няма опасност от зараза.

От 3 хиляди лева започват глобите при констатирани нарушения. Проверките ще продължат до средата на септември.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-малко прегледи в русенския онкоцентър заради коронакризата
По-малко прегледи в русенския онкоцентър заради коронакризата
Оставиха за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед Абдулкадер
Оставиха за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед Абдулкадер