НОВИНИ

Почина Пенка Калинкова - журналист, театровед и общественик

bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 03.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Култура

Почина Пенка Калинкова - театровед, журналист, общественик и летописец на родния си Пловдив. Тя е автор на паметни книги, документални филми и журналистически материали, посветени на града, на други забележителни пловдивчани, на културните институции, архитектурата и проблемите с опазването на културно-историческото наследство.

Пенка Калинкова бе живата памет на „Познатият непознат Пловдив“, както се казваше една от книгите ѝ. Голямата ѝ любов безспорно бе пловдивският драматичен театър, за който създаде книгите „парчета театър, мигове живот” , „100+20 Драматичен театър Пловдив” (2001 г.), филма „Първият театър“ и неизброими отзиви и критически текстове.

Независимо с каква цел е била планирана и построена сградата от житяря търговец Георги Дишлиев, той много рано се убедил, че става за театрални представления, а по-късно – и за кинопрожекции, каза Пенка Калинкова.

Забележителни са още хрониките на Пенка Калинкова за Опера Пловдив, за Кукления театър, за археологическите и архитектурните пластове на града. Филмът по неин сценарий „Истории от тютюневия град“ е в Златния фонд на БНТ– Пловдив. Ще бъде запомнена и със смелите си позиции по проблемите за опазване на наследството.

Разрушават се в момента на първия етаж и стенописи на големия художник Вълчан Петров, каза Пенка Калинкова.

Екипът на БНТ изразява искрени съболезнования на близките на Пенка Калинкова. Поклон пред паметта ѝ!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамилтън с победа в тренировката в Австрия
Хамилтън с победа в тренировката в Австрия
По-малко прегледи в русенския онкоцентър заради коронакризата
По-малко прегледи в русенския онкоцентър заради коронакризата