НОВИНИ

Здравната каса ще плаща 1200 лв. за лечение на COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:03, 03.07.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Здраве
Снимка: Десислава Кулелиева

Здравната каса ще плаща повече за лечение на инфекциозни болести. Цената на пътеката за COVID-19 се увеличава двойно и става 1200 лв.

Тестовете за коронавирус при постъпване в болница остават препоръчителни. От лекарския съюз и здравната каса уверяват, че изследванията няма да се плащат от пациента.

Сега здравната каса плаща по 600 лева за лечение на пациент с коронавирус в болница. Според директори на лечебни заведения сумата е крайно недостатъчна. Предвижда се клиничната пътека да се увеличи на 1200 лева.

Чрез корекция на цената на клиничната пътека ще може тестът да влезе към общото лечение на болния. Тоест той няма да се налага да плаща каквото и да е допълнително, каза проф. Николай Габровски - зам.-председател на БЛС.

Тестовете за коронавирус преди постъпване в болница са препоръчителни и ще са за сметка на лечебните заведения.

Няма как лекуващите лекари, ако преценят че трябва да се направи тест, да изискват да го заплати или да го направи на друго място, каза Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването.

Предвижда се цените на всички клинични пътеки извън инфекциозните също да се увеличат.

Пациенти с COVID-19 или със симптоми или с проблеми се нуждаят от допълнителна диагностика при определени техни състояния, ако са хоспитализирани и по други клинични пътеки, каза Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването.

Смятаме, че ще стигнем до нещо, което е достатъчно разумно, за да гарантира максимална сигурност, както на пациентите, така и на персонала, каза проф. Николай Габровски - зам.-председател на БЛС.

Увеличението на цените на клиничните пътеки ще струва около 40 милиона лева. Парите ще дойдат от резерва на касата, които в момента е около 80 милиона лева. Проблеми с приходите от здравни вноски няма.

Ние сме гарантирали и разчели средствата така, че да са в рамките на гарантирания от НС бюджет, който е приет, каза Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването.

Очаква се по-високите цени на клиничните пътеки да влязат в сила от средата на месеца. Здравният министър е запознал премиера и националния оперативен щаб за хода на преговорите между лекарския съюз и касата. Борисов е заявил, че се засилва готовността на болниците за лечение на пациенти с коронавирус и е подчертал, че трябва да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията.

Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията, каза премиерът Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България постави въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция
България постави въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция
От ЕК не са информирани от САЩ дали изкупуват всички количества "Ремдесивир"
От ЕК не са информирани от САЩ дали изкупуват всички количества "Ремдесивир"