НОВИНИ

Прокуратурата ще протестира освобождаването на Йоан Матев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:39, 10.04.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура ще протестира определението на СГС, с което на 10.04.2020 г. е изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Йоан Матев може да се укрие.

Подсъдимият е бил предаден на съд по обвинение за извършено от него умишлено убийство на 15-годишния Г.И. - по чл. 116, ал. 1, т. 6 от Наказателния кодекс.

Престъпното деяние станало на 02.06.2015 г. в Борисовата градина. Установяването на извършителя и привличането му към наказателна отговорност - през м. февруари 2017 г. Девет месеца по-късно – през м. ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.М. Оттогава се провежда съдебно производство на първа инстанция. В хода му защитата на подсъдимия е поискала провеждане на разпити на нови 20 свидетели, включително един, който понастоящем е в Обединеното кралство. Това искане е било прието от съда.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовата инспекция: 9,6 млн. лева са изхарчени незаконно
Финансовата инспекция: 9,6 млн. лева са изхарчени незаконно
Полет над Помпей
Полет над Помпей