НОВИНИ

Пролетен базар за грамофонни плочи откриха в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 09.04.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пролетен базар за грамофонни плочи откриха в Русе. Любителите на винила се събраха, за да обменят информация и да попълнят колекциите си. Слушането на музика от винилова плоча през последните години отново става модерно и предпочитано от меломаните.

Колекционерите на грамофонни плочи казват, че музиката от аналогов носител е с по-добро качество от всички други. Наричат себе си ценители на чистия звук и умеят да го разпознават.

Един от най-дългогодишните колекционери на грамофонни плочи е Чавдар Христов. Започнал е да ги събира още като ученик.

"Цял живот съм събирал плочи и като бях студент имах колекция от 3500, което за времето си беше доста добре. Сега са много, сигурно имам 7000 - 8000. Но нямам време да слушам и започвам лека-полека да се освобождавам от част от колекцията", разказва той.

Базарът се организира за четвърти път в града и предоставя богат избор на грамофонни плочи. Най-старите издания са от 50-те години на миналия век.

"Нашите колекционери търсят всичко, музика от 60-те години, поп, диксиленд джаз, но има много хора, които търсят главно рок, защото рокът е бил издаван в малки тиражи и сега е скъп. Идват и много младежи, ученици", казва Делян Димиев – организатор на базара.

Любителите на винила споделят, че заради засиленото търсене, много компании предлагат на пазара грамофонни плочи, записани от дигитален източник. Те обаче не представляват интерес за истинските колекционери.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио удари Ювентус и се утвърди на второто място в Серия "А"
Лацио удари Ювентус и се утвърди на второто място в Серия "А"
Никол Тодорова триумфира в многобоя при девойките на "София Къп", бронз за Елвира Краснобаева
Никол Тодорова триумфира в многобоя при девойките на "София Къп", бронз за Елвира Краснобаева