НОВИНИ

Проливни валежи от дъжд в Източна България следобед

bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 27.01.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

От измерените в станциите валежи до 11.00 часа днес, най-големи са количествата в планините, в Югозападна България, както и в Стара Загора и Свищов. В София са паднали 3 литра на кв. м. Толкова са и сантиметрите снежна покривка, която се образува в столицата. От равнинните части на страната най-много сняг натрупа във Видин и Кнежа - 8 - 9 см, в Смолян 26 см.

Снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна обаче валежите ще са от дъжд и ще са значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 1° до 10°. Ще бъде ветровито, с умерен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад, в Източна България от север.

През нощта валежите ще продължат, като дъждът навсякъде ще премине в сняг. Интензивни количества се очакват и в Рило-Родопска област, и в североизточните райони. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°.

Утре сняг ще вали на повече места в Северна България, като в Североизточна количествата ще са значителни, а в комбинация с временно силния вятър ще ма условия за виелици. В Южна България ще бъде почти без валежи, там на места и облачността ще се разкъса. Максималните температури ще бъдат само с два-три градуса по-високи от минималните - между 0° и 5°, в София - около 2°.

В планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Ще има валежи от сняг по-интензивни до сутринта в Рило-Родопската област, а през деня в Централна и Източна Стара планина и там също ще има условия за виелици и навявания. Вятърът ще е умерен до силен от север-северозапад, по най-високите върхове на Рила и Пирин - от запад.

В неделя застудяването ще продължи, но валежите ще отслабват и ще спират. През новата седмица ще има променлива, често значителна облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще има слаби валежи от сняг. Температурите ще останат без съществена промяна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Богдан, Каравелово и Слатина призоваха в НС за съдействие от държавата
Жители на Богдан, Каравелово и Слатина призоваха в НС за съдействие от държавата
Стефан Михайлов определи група от 13 състезателки за последния мач от квалификациите за Евробаскет 2023
Стефан Михайлов определи група от 13 състезателки за последния мач от квалификациите за Евробаскет 2023