НОВИНИ

Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:33, 26.09.2024
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Само за година полицията е иззела над 4700 коли от шофьори, заловени с алкохол или наркотици на пътя. Данните са на МВР за периода 4 август миналата година до 19 септември 2024 г. До мярката се стига след решение на съда. Според експерти тя дава резултат и все по-малко дрогирани и пияни се осмеляват да сядат зад волана. Юристите обаче намират пропуски в системата - шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби. Така някои остават без работа, а други - без единствената възможност за допир с външния свят.

Случай от декември миналата година. 19-годишният Майкъл Петров от Берковица е бил проверен от полицейски патрул. Направен му е тест за наркотици.

"Устройството е отчело абсолютно всякакви видове, дето е имало, абсолютно всичко. Поискал е кръвна проба и са го завели в болницата да даде проба", обясни майката на Майкъл Даниела Петрова.

След като Майкъл е пуснат от ареста, семейството му го откарало в частна лаборатория в София, където са му направени изследвания за наркотици. Резултатите били отрицателни. Сега вече девет месеца чакат какво ще покажат резултатите от МВР лабораторията.

"9 месеца да съхраняват нещо и после да го изследват за мен не е нормално. Беше си намерил работа, а ние сме в малко градче, където, ако нямаш книжка да ходиш да работиш, просто е невъзможно", каза още Даниела Петрова.

Друг случай, заради който държавата ще бъде съдена. Мъж с решение от ТЕЛК за 85% неработоспособност и с кола, която е единствената му възможност за нормален живот е спрян и тестван през януари миналата година. Устройството отчело амфетамин. Отнели му книжката.

"Той винаги обясняваше колко му е трудно, как ме умолява да направя нещо, но просто такава е системата, че разследващият полицай и наблюдаващият прокурор не може да прекрати производството, временно отнетото свидетелство не може да бъде върнато, докато не излезе кръвната проба", обясни адвокатът Виталий Чаушев.

А чакането за резултата, който в крайна сметка се оказал отрицателен, отнело много време.

"Още по-скандално е, че изпращахме два пъти молби с приложено решението от ТЕЛК, както до разследващите органи, така и до Националния институт по криминалистика, за да бъде извършена неговата проба с приоритет. Отговориха ни и на двете молби, че ще бъде придвижена и всъщност нямаше никакъв приоритет. Пробата излезе 10 месеца след като бе взета", добави адвокатът.

За да се стигне до отнемането на колата на пиян или дрогиран шофьор, съдът трябва да се произнесе с решение. За да се случи това обаче, трябва да бъде ясен резултатът от кръвната проба. От МВР заявиха за "По света и у нас", че са изчистени всички проби, взети до края на миналата година и непрекъснато се работи за наваксването на изостаналите. Апаратура има, но не и достатъчно кадри, които освен тестовете на шофьорите, обработват проби от всякакви престъпления.

От министерството обясниха, че няма фалшиво положителни резултати, тъй като полевите тестове реагират на опиати, каквито например се съдържат в някои лекарства, за които листовката предупреждава да не се шофира след употребата им. Експертите казват, че до съда за конфискация на автомобила достигат само доказаните случаи.

"Оказва се, че под 2% от тези тестове са фалшиво положителни и това между другото е броят на досъдебните производства, които са внесени в съда и броят на присъдите са равни. Съдът няма да отсъди, ако нямате кръвна проба и не е ясно дали вие наистина сте употребили", обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Юристи смятат, че мярката с отнемането на колите работи, но намират и недостатъци.

"Конфискуват се автомобили примерно по 200, по 300 хиляди лева. В следващия момент пътният джигит, който знае, че вече се прилага такава мярка си, купува някаква кола, която е под една минимална работна заплата и си я кара с половината Менделеева таблица в организма и в един момент тя се взима. Получава се една диспропорция", коментира адвокат Димитър Марковски.

"За да има ефект, водачите, които управляват МПС след употреба на наркотици, трябва да знаят, че тяхното наказание ще бъде както неизбежно, така и в много кратък срок изпълнено", обясни адвокат Виталий Чаушев.

Препълнените паркинги с конфискувани автомобили показват, че до наказание се стига. Практиката обаче показва, че срокът съвсем не е кратък - както за виновните, така и за невинните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 26.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 26.09.2024 г., 20:50 ч.
Защо БДЖ превози с кола пътничка от София до Струмяни?
Защо БДЖ превози с кола пътничка от София до Струмяни?