НОВИНИ

Проследяване на лодките и електронни дневници - "ще изсветли" ли дигитализацията риболова в Черно море?

Проследяване на лодките и електронни дневници - "ще изсветли" ли дигитализацията риболова в Черно море?
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
06:57, 17.10.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дигитализацията на риболова в Черно море ще улесни отчитането и контрола на улова, продажбата на риба, ще изсветли сектора и ще направи България конкурентна на останалите страни от Еврпопейския съюз, които развиват този сектор. Около това мнение се обединиха браншови организации, които участваха в Консултативния съвет за Черно море, провел се във Варна. Темата за дигитализацията на риболова е на дневен ред и за Европейската комисия, като целта е реално да се отчитат количествата уловена риба и аквапродукти в Черно море.

Всяка държава членка на Европейския съюз, в която има промишлен риболов, трабва да има план за управление на морските ресурси. Това ще доведе до изсветляване на сектора, реална конкуренция и цифровизация на риболовния отръсъл.

"Самата дигитализация и цифровизация ще даде възможност за пълна проследяемост от водата до масата на рибата не само по отношение на хигиена, качество и безопасност на продукта, но по отношение на ресурс и проследяемост – какво се лови, къде се стоварва, как се продава. И същевременно да изсветли сектора", категоричен е Йордан Господинов – генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море.

Който не отчита реалния улов, не може да очаква европейска помощ, категоричен е Йордан Господинов. Той смята, че само с дигитализация на риболовните процеси българските рибари ще станат конкурентноспособни.

"Когато вие си стоите във вашето градче или във вашето село и оперирате с десет лодки и ходите най-много до кмета или някой общински съветник, не можете да решите никакъв проблем на европейско и на световно ниво", каза още Господинов.

Сивият сектор е основен проблем на риболовния бранш, смята и Велислав Вангелов, който е производител на аквакултури. Според него въвеждането на модерните технолигии, като проследяващи устройства за лодки и дигитални дневници, ще изсветли сектора.

"Една част от техниката ще бъде монтирана на самите плавателни съдове, на лодките, а има изградени проследяващи центрове в България, той е един, във Варна, който следи риболовните кораби, има капацитет да обслужи целия риболовен флот", заяви Велислав Вангелов – председател на сдружение „Черноморска мида“.

Проблем за рибарите е и липсата на реална рибна борса, където те да продават продукцията си на справедлива цена със съответните документи. В момента повечето от рибарите продават улова си почти нелегално.

"Идва един човек, казва искам да купя тази риба, само че цената е еди си каква. Той я определя на момента, ако искаш я продаваш, ако искаш я хвърляш. Ако искаш се обаждаш на друг, само, че другият, условията са същите", коментира още Вангелов.

България редовно не изпълнява квотите си за улов в Черно море и всяка година количествата се прехвърлят, твърдят от бранша. Очаква се догодина, например, квотата за улов на калкан да бъде увеличена поради значителното увеличение на популацията на дънната риба край българските брегове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина вокалист от "One direction" при трагичен инцидент в Аржентина
Почина вокалист от "One direction" при трагичен инцидент в Аржентина